Warm weer warme sfeer

De Nederlandse delegatie.

4.000 deelnemers, waarvan meer dan 130 uit Nederland kwamen. Het Internationale jeugdcongres in Valencia maakte grote indruk op de deelnemers en bezoekers. Zo’n 60 Nederlandse bezoekers waren met de bus vertrokken van uit Huis ter Heide en reisden via Frankrijk. Geheel in het thema van jeugdcongres The Journey, dat van 1 tot en met 5 augustus in Valencia werd gehouden.

Bergbeklimming

Nog voor ze in Valencia kwamen hadden de busreizigers een overnachting bij de adventistische universiteit in Collognes meegemaakt, bijna allemaal de Mont Salève beklommen en was er ook nog een mini-cursus Frans en een gidstour. In het museum van de universiteit kregen deelnemers informatie over pioniers en de geschiedenis van de Europese adventbeweging. Een diverse rondleiding: van de bibliotheek en het orgel van J.N. Andrews tot aan de grootste reddingsactie van Joodse vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Valencia

De sfeer in Valencia was warm, net als het weer. Op 4 augustus werd er een wereldrecord gemaakt in spijkers. De deelnemers maakten het grootste portret in spijkers. Hun onderwerp was uiteraard het portret van Jezus.

‘Je bent als jonge adventist niet alleen’

Vooral bij de maaltijden en diensten was er grote drukte, maar gezellig was het ook! ’s Avonds, tijdens de Chill Out, was het druk buiten op het plein, waar de deelnemers zich konden vermaken met muziek en spelletjes. Niet alleen was het druk, het er was ook een sfeer van respect en samenzijn. Jeugdleden die in een van de vele tenten in het congrescentrum sliepen, vertelden dat zij hun spullen gewoon bij de tent konden laten liggen. Dat gaf een gevoel van veiligheid en rust.

Alleen het relatief kleine Spaanse ontbijt zorgde voor een paniekmomentje onder jeugdleden met knorrende magen, maar gelukkig mochten ze broodjes smeren bij een rijdend buffet (de achterbak van de auto van één van de Nederlandse leiding).

Nieuwsgierig naar de inspirerende overdenkingen op het congres of wil je het congres graag herbeleven? Bekijk deze afspeellijst op YouTube.

Ervaringen

 

Yoghurtbekertjes stapelen.

Ds. Enrico Karg, secretaris van de Nederlandse Adventkerk: ‘Dit internationaal Jeugdcongres heeft onze jongeren laten zien dat zij onderdeel zijn van een groter geheel. Het wereldwijde karakter van de kerk krijgt door dit soort congressen goed vorm. Tel daarbij de aanwezigheid en steun van leiders uit alle betrokken velden erbij op en de jongeren hebben op krachtige wijze de volgende boodschap kunnen opmerken: je bent als jonge adventist niet alleen.’

 

Ds. Oliver Yeboah, associate departementshoofd van Jongeren en Gezinnen: ‘Als jeugd van 38 sta je er naar te kijken en ik wenste dat ik weer 16-17 of 18 jaar was om onbeperkt mee te mogen doen. Als je het aan mij vraagt … hebben ze de tijd van hun leven gehad.’

En inderdaad, in de reacties van de Nederlandse jeugd kwamen de woorden ‘super’, ‘tof’, ‘top’ en ‘geweldig’ terug. En dat ondanks het slaapgebrek, weet ds. Yeboah te vertellen.

Gelukkig hebben de jeugdleden genoeg tijd om bij te slapen. Over vier jaar wordt het evenement weer georganiseerd.

Tot slot hier nog een filmpje van het wereldrecord:

 

 

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.