Klussen leidt in Meppel tot verbroedering

Vanuit de Adventgemeente is er in Meppel al enige jaren een klusteam actief. De deelnemers werken daarin samen met Stichting Present Meppel en Stichting Vluchtelingenwerk. Dit blijkt in de praktijk een goede combinatie want er is al een flink aantal klussen geklaard in Meppel en omgeving. Stichting Present Meppel is een stichting die een brug wil slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en met mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Als makelaar in vrijwilligerswerk bieden zij de mogelijkheid voor vrijwilligers om zich in de eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Vluchtelingenwerk legt ook regelmatig een hulpvraag neer voor asielzoekers die een woning in Meppel krijgen toegewezen.

Moeder en dochter leggen laminaat

In het geval van het klusteam gaat het meestal om het opknappen van een woning. Je kunt dan denken aan behangen, sauzen, laminaat leggen en eventueel een schutting plaatsen. Op de Facebookpagina van Present Meppel wordt gemeld dat het laminaat leggen door moeder en dochter (foto) op zondag 2 maart bij de Syrische vluchtelingen opzien baarde. ‘In Syrië zijn vrouwen alleen maar in huis aan het werk. Waarop iemand van ons zei: dit is in huis aan het werk. Daarom moesten ze erg lachen.’

Snel bewoonbaar

Bij dit soort klussen gaat het er meestal om dat het huis snel bewoonbaar moet zijn. Asielzoekers die een huis krijgen toegewezen moeten vaak binnen een paar dagen het AZC verlaten. Meestal staan deze mensen er alleen voor en dan is het fijn voor ze dat hun huis snel klaar is. En minstens zo belangrijk zijn de contacten die er over en weer ontstaan. Want de samenwerking tussen mensen van verschillende culturen leidt tot wederzijds begrip en genegenheid. Wat is er mooier dan dat Meppelers met namen als Jan, Piet, Edward, Jennie, Dineke, Anneke, Elroy, Hanneke en Rolin samenwerken met Mohammed en Achmed uit Aleppo. Uiteindelijk zijn er binnen deze vorm van samenwerking alleen maar winnaars en blije gezichten. En dan mag je ook even uitrusten en genieten van een kopje koffie (foto).

Tekst: Jan Nijstad.
Foto’s: Elroy Tan.

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.