In vrijheid verbonden

5mei bevrijdingsdag.stockAanslagen in Brussel, Ankara, Parijs, Istanbul, Kopenhagen en ook op allerlei andere plaatsen. Miljoenen mensen op de vlucht, over land en in gammele bootjes. Schendingen van mensenrechten, ook in zogenaamde geciviliseerde landen. Meedogenloze organisaties waarvoor geen mens veilig is. Kunnen we ons nog vrij voelen in een wereld die aan alle kanten belaagd wordt?

Gedenken en vieren

In de Nederlandse maatschappij zijn 4 en 5 mei dagen om respectievelijk te gedenken en te vieren. Op 4 mei denken we aan de Nederlandse slachtoffers die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog. Dit gedenken is inmiddels, terecht, uitgegroeid tot een gedenken van alle slachtoffers die in de loop van de jaren gevallen zijn door oorlogssituaties of terreur. Het gaat dan in de eerste plaats om militairen die uitgezonden werden om te verdedigen en hulp te bieden, maar ook om andere hulpverleners en willekeurige, onschuldige slachtoffers. Het is goed om deze traditie van gedenken in ere te houden.

Het is goed om deze traditie van gedenken in ere te houden

Vervolgens vieren we op 5 mei de bevrijding. We zijn dankbaar dat ons land inmiddels meer dan zeventig jaar vrij is van oorlog, al beseffen we terdege dat de oorlog en het kwaad nooit ver weg zijn. Christenen vieren in deze tijd van het jaar de verlossing die door Jezus Christus tot stand is gebracht. Pasen, Hemelvaart en Pinksteren liggen in elkaars verlengde. Verlossing door de kruisdood van Jezus, zijn terugkeer naar de hemel met de belofte dat hij op dezelfde wijze weer terug zal komen om zijn volgelingen met zich mee te nemen. En tenslotte Pinksteren met de uitstorting van de heilige Geest, waardoor de boodschap van verlossing en hoop een snelle vlucht nam in de wereld.

Mooi symbool

Pasen.stockDit jaar valt Hemelvaart op Bevrijdingsdag, een mooi symbool waarbij we mogen beseffen dat de bevrijding van oorlog weliswaar fantastisch is, maar niet kan tippen aan de bevrijding van zonden. De wereld ondervindt nog steeds de gevolgen van de zonde, maar we mogen als hoopvolle mensen door het leven gaan, want Christus heeft de bevrijding al tot stand gebracht en zal terugkeren om zijn rijk werkelijkheid te laten worden.

Respect en liefde, juist nu

Enige tijd geleden woonde ik een bijeenkomst bij in Utrecht waar de vijf grote religies vertegenwoordigd waren. Christenen, boeddhisten, hindoes, islamieten en joden trokken gezamenlijk op om te laten zien dat we op een respectvolle manier met elkaar om kunnen gaan. We hoeven het niet altijd overal over eens te zijn om respect te tonen. Juist nu, in een wereld waar de haat lijkt te regeren, is het zaak om vast te houden aan waarden als respect en liefde. Dan zijn we, in ons christelijke besef van bevrijding door Christus, ook in vrijheid verbonden met de wereld om ons heen.

Dit blog verscheen ook in @vent03: Vrijheid. Gelijkheid. Eenheid.

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.