Alleen in een vreemd land

Emanuïl Dimitrov (21) werd geboren in een klein dorpje op het platteland van Bulgarije. Op 17 juni werd hij gedoopt in de adventgemeente Hilversum. Hoe kwam hij tot die keus?

Emanuïls ouders wonen in Bulgarije op een boerderijtje en gaan elke sabbat (zaterdag) naar een kleine adventgemeente in de buurt. Emanuïl voelde zich als opgroeiende tiener niet echt aangetrokken tot de kerk en het plattelandsleven. Hij droomde ervan om de wijde wereld in te trekken.

Alleen

Via de digitale weg kwam hij in contact met een leuk Nederlands meisje. De liefde tussen hen beiden werd steeds sterker en uiteindelijk besloot hij afscheid te nemen van zijn familie en te vertrekken naar Nederland. Na een romantische fase bleek de relatie geen stand te houden. De breuk kwam en Emanuïl stond er alleen voor, in een vreemd land waarvan hij de taal nauwelijks sprak.

Hij voelde zich verlaten en eenzaam en had nauwelijks middelen van bestaan, waardoor hij aan lager wal raakte. In zijn getuigenis vertelde hij hoe God hem op een wonderlijke manier beschermde tegen de ondergang. De heilige Geest zette hem aan tot een spirituele zoektocht.

Thuis

Emanuïl kwam in aanraking met allerlei religieuze groepen en kerken, maar vond geen rust. Uiteindelijk kwam hij erachter dat er in zijn woonplaats, Hilversum, een adventgemeente is. De kerk van zijn ouders, waarvoor hij eigenlijk was weggevlucht. Tóch bezocht hij de gemeente. Al bij het eerste bezoek voelde hij zich er thuis en is niet meer weggegaan. Emanuïl is lid van een studiekring met jongeren die op vrijdagavond samen eet en daarna de Bijbel bestudeerd.

Ds. Ton Steens doopte Emanuïl, in het bijzijn van veel gemeenteleden en diverse van Emanuïls vrienden, waarvan de meesten voor het eerst een doop door onderdompeling zagen. Een emotioneel moment voor hen waar zij met Emanuïl nog vaak over zullen spreken.

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.