Zet de telefoon op stil

Het is half acht in de ochtend en ik zit te wachten op Schiphol, op een EasyJet vlucht naar Londen. Het is 27 april, Koningsdag. Geen gebruikelijke dag voor een werkreis, maar de organisatie van de wereldkerk heeft een overleg gearrangeerd op ons Europees hoofdkantoor. Hoe belangrijk de kleur oranje ook mag zijn, in het buitenland gaat het leven op 27 april gewoon door. Mijn rood-wit-blauw vlaggetjes stropdas heb ik wel om … want onze collega’s daar in Londen zullen weten dat onze koning 50 is geworden!

Twee werelden

Morgen is het 4 mei. Dan hebben we zelf hier in Nederland een belangrijke kerkelijke vergadering: de start van het vijfjaarlijkse uniecongres. Weer twee werelden komen bij elkaar: een kerkelijke vergadering die veel aandacht vraagt én een nationale dag van grote betekenis: dit keer geen feestelijke Koningsdag, maar de plechtige Nationale Dodenherdenking.

Zet je drukke leventje op stil

Op het congres brengen we deze twee werelden bij elkaar, wanneer we als afgevaardigden om 20.00 uur samen met de rest van Nederland twee minuten stil zijn. Zijn we dan als Adventkerk voorstander van militair geweld? Of eren we de gevallen alsof ze al leven voor de troon van de Levende? Geen van beide.

Daar waar de één zijn of haar leven geeft voor een ander, is altijd plaats voor respect. Het hoogste wat een mens kan geven voor welzijn van anderen, is zijn leven. Stilstaan bij het grote geschenk van vrijheid in ons land hoort daarbij. Voor die vrijheid is een hoge prijs betaald.

Zet het op stil

Soms verstomt alle discussie – ook op een kerkelijke vergadering van afgevaardigden – zodat we gewoon even stil kunnen zijn. Stil zijn, met oog voor de grote inzet van velen voor herstel van recht en vrijheid. Afgezien of we het nu wel of niet eens zijn met hun keuzes om zichzelf en hun land met wapens te verdedigen. Het past ons, die weet hebben van Jezus, die zijn leven geeft voor velen, om in die geest elk jaar opnieuw op 4 mei de gevallenen te herdenken.

Zet de telefoon op stil, zet de auto stil, zet ons drukke leventje op stil. Zet alles twee minuten stil, op de avond van de vierde mei.

Dan gaat de deur open om 5 mei te vieren …

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.