Training voor studentleiders

Studenten1Van 26-28 augustus heeft ds. Jurriën den Hollander, departementshoofd Persoonlijke Ontwikkeling van het Landelijk Kantoor, een training gegeven aan mensen die verantwoordelijk zijn voor de leiding van studenten. Het doel van de training was om deze studentenleiders toe te rusten op het gebied van inzicht in persoonlijkheid en leiderschap. ‘Wie inzicht heeft in de verschillende kanten van persoonlijkheid zal een beter leider kunnen zijn,’ aldus ds. den Hollander Hier volgt een voorbeeld van één van de discussies.

Een interessant onderdeel van het inzicht in persoonlijkheid is dat zaken als makkelijk of niet makkelijk kunnen vergeven ook een persoonlijkheidscomponent hebben. Dat betekent dat de één van nature makkelijker kan vergeven dan de ander. Natuurlijk roept dit voor een christen allerlei vragen op. Voor christenen is vergeving een essentieel onderdeel van de christelijke ethiek. Echter, wie begrijpt dat het voor de één makkelijker is om te vergeven dan voor de ander, kan misschien een mildere houding gaan ontwikkelen ten opzicht van de wat minder vergevingsgezinde medemens. Dit tast niet de norm aan dat vergeven voor een christen essentieel is. Echterhet helpt om te beseffen dat wanneer wij een gemeenschap zijn van gelovigen we moeten beseffen dat de worsteling om te vergeven voor sommige mensen wel eens een heel zware worsteling zou kunnen zijn, waarbij zij alle gebed en hulp van anderen zouden kunnen gebruiken.

2013-08-28_11_43_11

Een ander onderdeel van de training was om als leider heldere doelen te stellen voor jezelf en je groep. Wie geen heldere doelen heeft kan niet verwachten dat anderen hem of haar zullen volgen. Echter, het stellen van heldere doelen doe je niet zomaar. Daar moet je over nadenken. Dat kost tijd. Met pen en papier schrijf en herschrijf je wat je wilt bereiken, totdat het kraakhelder is. Op dat moment ga je de stappen formuleren die leiden tot je doel. Wat belangrijk is dat je die stappen formuleert in veel kleine stapjes, zodat je iedere dag één stapje kunt zetten. Wie vervolgens iedere dag één stapje zet, zal zo zijn doel bereiken sneller dan hij of zij ooit gedacht had.

 

 

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.