Kijktip

Op zaterdagavond 5 november kun je om 21.20 uur kijken naar Andere Tijden, op NPO 2. Deze uitzending is gewijd aan ontsnappingsroutes in de Tweede Wereldoorlog. Ook het netwerk Dutch-Paris, dat vele honderden mensenlevens redde, komt aan bod.

De Dutch-Paris line werd opgezet door Johan Hendrik Weidner, een Nederlandse zevendedagsadventist. De route begon in Nederland en liep door België en Frankrijk en kwam uit in Zwitserland en Spanje.

Gewone held

Weidner werd geboren in Brussel en had Nederlandse ouders. Zelf sprak hij liever Frans en noemde zich Jean. Toen hij in 1955 naar de Verenigde Staten verhuisde, werd hij John.

Voor wie meer wil lezen: op 10 november verschijnt het boek Gewone Helden de Dutch-Paris ontsnappingslijn 1942-1945 van dr. Megan Koreman bij Uitgeverij Boom. Zij deed onderzoek naar het Dutch-Paris netwerk.

De uitzending is zaterdagavond vanaf 22.15 uur terug te zien op de website van Andere Tijden. Scroll naar beneden voor de VPRO-documentaire Weg naar de vrijheid, gemaakt door Dick Verkijk.

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.