TED Bible Experience finale in Schiedam

Na een jaar voorbereiden door de organisatiecommissie en na heel veel uren Bijbelstudie door de deelnemers, was het op sabbat 13 april eindelijk zover; de finale van de Bible Experience voor de Trans Europese Divisie werd gehouden in de Margriethal in Schiedam. Een jaar lang bestuderen scouts en padvinders, welpen en avonturiers, in de hele wereld bepaalde Bijbelboeken. Dit jaar waren dit de Bijbelboeken Jozua en Richteren. In groepen van maximaal zes personen zijn ze eerder dit jaar op lokaal en landelijk niveau op hun kennis van deze Bijbelboeken getoetst, en alleen de allerbeste groepen mogen meedoen aan de divisiefinale.

Nerveus

In de ochtend was het eerst de beurt aan de Welpen en Avonturiers. Maar liefst 47 teams hadden zich voor de finale gekwalificeerd. Zij werden middels 44 vragen getest op hun kennis van Jozua hoofdstuk 1 tot en met 6 en Richteren hoofdstuk 1 tot en met 5. Al om 8 uur ’s ochtends stonden de eerste groepen nerveus te trappelen van ongeduld, terwijl het evenement pas om 9 uur startte. Het evenement werd geopend door een vlaggenparade, gevolgd door samenzang onder leiding van de Kidzrally band. Nadat alle spelregels waren uitgelegd kon de finale beginnen. Het was een spannende strijd met 44 verschillende vragen. Halverwege was er een pauze die werd gevuld met muziek van de Kidzrally band en een door de Poolse deelnemers spontaan ingezette polonaise.

Trots

Ook al zijn welpen en avontiuruers tussen de 6 en 10 jaar oud, met hun Bijbelkennis bleek niets mis! Bij de laatste vraag werd luidkeels de laatste 10 seconden afgeteld en waren ze dolblij dat de finale erop zat. En trots mogen ze zijn op wat ze hebben bereikt! Op basis van je score word je groep altijd eerste, tweede of derde. En nadat van iedereen de score berekend was, werd iedere groep kort in het zonnetje gezet en kregen ze hun deelnemerscertificaat overhandigd. Na een heerlijke lunch konden de jonge deelnemers nog meedoen met een toffe speurtocht in het nabijgelegen park en zo werd het voor hen een onvergetelijke sabbat.

In de middag was het dan de beurt aan maar liefst 64 verschillende groepen scouts en padvinders, die allemaal tiener zijn. Ook voor hen werd de Bible Experience geopend met een vlaggenparade en samenzang met de Kidzrally band. Deelnemers uit Cyprus en Roemenië zegden de wet en belofte op en uit volle borst werd het padvinderslied gezongen. Daarna kon ook hun finale beginnen.

Pittige vragen

Maar liefst 90 pittige vragen kregen de Scouts en Padvinders voor hun kiezen. De kleinste details konden worden gevraagd uit alle hoofdstukken van Jozua en Richteren. De hersens werden gekraakt en liters water en limonade werden verslonden doordat de temperatuur in de zaal langzaamaan opliep, mede dankzij het mooie weer buiten. De opluchting was dan ook groot toen vraag 90 was gesteld, beantwoord en een groot gejuich uitbrak nadat de laatste 10 seconden gezamenlijk waren afgeteld.

En daarna begon het lange wachten. Van alle teams moest de totaalscore worden berekend. Daarmee werd bepaald of je een eerste, tweede of derde plaats hebt behaald. Maar de Scouts en Padvinders hoefden zich geenszins te vervelen. Gabriel Kwayie had een korte, maar krachtige overdenking en er werd luidkeels meegezongen met de Kidzrally band. Daarna werden de scores bekend gemaakt en konden alle teams hun certificaat met hun eindscore in ontvangst nemen. Eén team van de London Filipino International Church had zelfs alle vragen goed beantwoord en daarmee de 100% perfecte score behaald!

Nationaliteiten gemixt

Na een heerlijke maaltijd werd de dag afgesloten met een social: in kleine groepen werden alle nationaliteiten gemixt en konden de deelnemers diverse spellen spelen en werd er gezongen en gedanst. Zo werden er internationale contacten geleid tussen de deelnemers. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement en is dankbaar voor de vele vrijwilligers die zich 100% hebben ingezet om voor de kinderen en jeugd van de kerk een onvergetelijke dag te verzorgen. Zij zijn de toekomst van de kerk.

Foto’s volgen.

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.