Kerstlicht

Wim Curaçao-BonaireToen ik een paar jaar geleden Australië bezocht was het daar hoogzomer: in december dus. En het is heel raar om met 30 graden Celsius de kerstboom in volle glorie te zien. Met slingers, lichtjes en alles erop en aan. Dat geldt ook als je nu naar de Nederlandse Cariben gaat. Een wonderlijke ervaring. Dan kan je voor het kerkelijk kantoor in Curaçao gewoon in je shirt staan, zoals op deze foto samen met Shurman Kook en Edward Blackman, respectievelijk de voorzitter van de Curaçao en Bonaire Conferentie en van de Suriname Zending  -en het doet er niet toe dat deze foto afgelopen april is genomen, want alle dagen op Curaçao zijn tropisch! Kerst met paradijselijke temperaturen is voor ons vreemd. Kerst hoort volgens ons gepaard te gaan met een warme kachel of misschien zelfs met knisperend houtvuur en als het meezit met een aardig pak sneeuw.

Toch is Kerst het feest van het licht. Het oorspronkelijke zonnewendefeest verwijst naar het feit dat na 21 december de dagen weer langer worden, of beter gezegd dat het aantal uren met zonlicht toeneemt. Later heeft men het Kerstfeest hiermee laten samenvallen. En het kerstverhaal zelf heeft veel over licht te melden:

‘Een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen,’ is over baby Jezus gezegd (Lucas 2:32) en ‘het ware licht, dat ieder mens verlicht en naar de wereld kwam,’ verwoordt Johannes (1:9) de komst van Jezus. We denken verder aan de ster van Bethlehem en het licht dat Jezus letterlijk en figuurlijk in andermans ogen gunde.

Een goede daad verspreidt licht. God heeft zijn Zoon gegeven voor ieder mens; een beter cadeau bestaat er niet. Hoe kunnen we laten zien dat we geloven in hetLicht? Door zelf een geschenk te zijn voor anderen. Vandaag kregen we op het Landelijk Kantoor van een tweetal collega’s een bijzondere pen waarop een lampje is bevestigd. Dit lampje gaat branden zodra het ergens tegenaan stoot. De tekst op het bijgevoegde kaart luidt: ‘Laat je licht schijnen in 2014.’  Laat het kerstverhaal ons dit jaar opnieuw aanraken op zo’n manier dat er bij ons een lichtje gaat branden en wij oog hebben voor elkaar. In dat licht wens ik u een gezegende Kerst!

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.