Hoe maak ik een (stem)keuze?

De NOS publiceerde op zaterdag 4 maart een artikel waarin stond dat er deze Tweede Kamerverkiezingen meer zwevende kiezers dan ooit zijn. Ik ben deze keer één van de vele zwevende kiezers. De hoofdreden voor mijn twijfels over de partij waar ik op zal stemmen is de mate van ‘vaagheid’ in de bewoordingen van de lijsttrekkers tijdens debatten en de uitvoering van de gemaakte beloften. Ik ben daarin niet alleen, RTL Nieuws liet vorige maand al zwevende kiezers aan het woord die over de losse tegels van vage partijleiders en programma’s struikelen.

Om toch mijn stempas als spreekwoordelijk dartpijltje naar een partij te gooien (maar eigenlijk meer op een leider voor de toekomst), ben ik overgeleverd aan factoren buiten de verkiezingsbeloften. Voor het maken van een keuze laat ik mij om die reden graag een keer leiden door argumenten van ‘toen’. Om de arena van ‘toen’ te betreden gebruik ik de Bijbelse verhalen over verkiezingen als tijdmachine.

Voorop

Als het gaat om criteria voor een kandidaat, zie ik dat het meest concreet terug uit het verhaal over de verkiezing van de eerste koning voor Israël (1 Samuel 8).

Wie goed op de hoogte is van wat er van koningen in die tijd werd verwacht, weet dat de koning letterlijk voorop gaat in de strijd en bij voorkeur een hele sterke krijger is. In vers 5 staat: ‘een koning, zoals alle andere volken die hebben’. De auteur van 1 Samuel laat er geen gras over groeien en informeert in het volgende hoofdstuk direct dat een zekere Saul voldoet als koning ‘zoals alle andere volken die hebben’. Saul is een lange, goedgebouwde jongeman die met kop en schouders boven iedereen in Israël uitstak en daarmee dé militaire krijger om voorop in de strijd te kunnen gaan (NBV, 1 Samuel 9:2). Saul voldoet volledig aan het imago van een koning uit de tijd. Mijn reis terug in de tijd, via dit bijbelverhaal, levert dan ook de volgende keuzemethode op: kiezen op basis van imago. Dit levert een kandidaat op die ik meneer of mevrouw ‘Ideale Persoon op basis van uiterlijk’ noem.

De ideale persoon

Ik ben helaas niks wijzer geworden. Een keuze op basis van imago werkt voor mij onbevredigend. We kunnen Ideale Persoon als minister-president kiezen, maar wie zegt dat Ideale Persoon ook voor progressie gaat zorgen? In mijn vrienden- en familiekring zien velen de Ideale Persoon voor het minister-presidentschap iemand die als vrouw is geboren. De keuze op basis van geslacht vind ik ook onbevredigend. Ik zal niet snel de keuze maken voor een vrouw, omdat het een vrouw is, noch voor een man, omdat het een man is. Deze keuzemethode geeft ook geen garantie voor succesvol leiderschap.

Mijn keuze

Na een lange reis van zoeken naar goede criteria voor een stemkeuze, val ik terug op een oude, maar wat mij betreft beproefde methode: kiezen op basis van competentie. Wanneer Ideale Persoon de beste kandidaat voor het minister-presidentschap is, zal mijn stem daar naar uitgaan. Ik zal dit toetsen aan de hand van de al bewezen competenties uit gedane arbeid van de afgelopen jaren. Voor mij liever een keuze op basis van getoonde competenties dus.

Een blog van ds. Enrico Karg, predikant van de adventgemeenten Almere en Amersfoort. 

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.