Deze brief moet je lezen

Het verleden is dichter bij dan we soms vermoeden. Je kunt het zo nu en dan zelfs horen spreken. Dat bleek toen er niet lang gelden een brief opdook in het historisch archief van de kerk.

Moeilijke tijd

Je hoort als het ware de stem van mevrouw S. Wortmann. Zij was één van de zendelingen die vertrok naar het toenmalige Nederlands Indië (nu Indonesië).

Je hoort als het ware haar stem

Zij schreef de brief in maart 1946, aan de toenmalige voorzitter van de Adventkerk. Het is een moeilijke tijd. De Japanse bezetters zijn verdreven, maar de Indonesische bevolking is niet van plan om nog langer overheerst te worden. Zij zijn in opstand tegen de Nederlandse aanwezigheid in hun gebied. Voor mevrouw Wortmann zijn het gevaarlijke en verdrietige tijden. Haar brief maakt de sfeer bijna tastbaar.

Meer weten?

Meer kom je hier niet te weten! Toch nieuwsgierig naar dit stuk geschiedenis? Lees dan de brief op de website van Stichting Historisch Archief van de Nederlandse Adventkerk (SHANA). De handgeschreven brief is niet erg makkelijk te lezen, maar gelukkig is er ook een link naar een goed leesbaar worddocument. Wie de uitdaging aan wil gaan en liever het originele handschrift leest, is bij SHANA ook aan het goede adres.

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.