Willem van Rhenen sr.: 25 april 1936 – 29 august. 2023

Op 5 september was de Adventkapel op landgoed Oud-Zandbergen tot de nok toe gevuld met familieleden, medegelovigen, vrienden en oud-collega’s van Willem van Rhenen sr. om zijn afgesloten aardse leven te vieren. ‘Ome Willem’, zoals hij door bijna iedereen genoemd werd, stond erom bekend dat hij altijd de 2e en de 3e mijl ging wanneer er een beroep op hem gedaan werd.

AJV-kampen

De dienst werd geleid door emeritus predikant en oud-jeugdsecretaris Hans Ponte. Hij kon uit de eerste hand terugblikken over de vele AJV-kampen, die Ome Willem bijgewoond had. Willem was er altijd en wat hem gevraagd werd deed hij. Beter gezegd: al voor dat het hem gevraagd werd waren de toiletten alweer schoon, de aardappels geschild voor honderden jongeren en de pannen afgewassen. De aanwezigen in de Adventkapel herinneren zich zijn woorden: ‘Komt in orde ‘jochie’ of maak je geen zorgen ‘wijffie’!’ Ome Willem was een vriend van mensen en van jongeren in het bijzonder. Hij was een mens van daden voor AJV, ADRA, het Rode Kruis en zo zouden we door kunnen gaan.

Geloof ontdekt

Toen Ome Willem vele jaren geleden vrijwilliger was bij onder andere AJV was hij nog geen volgeling van Jezus, maar zag hij het als zijn menselijke plicht. Langzaam maar zeker heeft hij het geloof mogen ontdekken en dat vooral in de mensen om hem heen, die het geloof in de praktijk hebben laten zien. Het is de handel en wandel van zijn zonen Willem en Andre en ‘bovenal’ van de vier echt belangrijke vrouwen in zijn leven. Dat waren echtgenote Janny van Rhenen, die het geloof altijd voorgeleefd heeft en schoondochters Lydia en Anita en de zo veel te jong overleden Lea.  Zij speelden een belangrijke rol tot het nemen van de stap om volgeling van Jezus te worden.

Graf naast Lea

Dat overlijden van schoondochter Lea heeft hem heel erg geraakt en het werd voor hem heel belangrijk om als een oprecht gelovig mens te kunnen zeggen: ‘Ik zie haar straks gewoon terug!!’ Ome Willem wilde heel graag begraven worden in het graf direct naast het graf van Lea en die wens is vervuld. Dat graf heeft hij zo lang hij kon persoonlijk verzorgd. Hans Ponte nam, voordat Ome Willem daar ter ruste gelegd werd, de familie, de geloofsgenoten en vrienden mee naar het moment van de wederkomst. ‘Wanneer het signaal gegeven wordt, de aartsengel zijn stem verheft en de bazuin van God weerklinkt, zal de Heer zelf uit de hemel neerdalen. Dan zullen eerst de doden die Christus toebehoren opstaan.’ Hij schilderde een plaatje met ome Willem bij de opstanding van de doden, die als één van de eersten Lea ziet en simpel zegt: ‘Lea, wijfie, ik ben er hoor!’ En Lea antwoordt lachend: ‘Pa, ik heb het altijd geweten! God zij geloofd, in Jezus Christus.’

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.