Scouts en pathfinder-leiding op avontuur in IJsland

Departementen juli 12, 2022

Al 100 jaar vormen ze een onderdeel van de wereldkerk en zijn ze een prachtig onderdeel van het kinder- en jeugdwerk. We hebben het hier over de Scouts en Pathfinders die wekelijks of (bijna) maandelijks samen met hun leiding fantastische avonturen beleven.

Vierdaags kamp dit jaar in IJsland

Iedere twee jaar organiseert de Trans Europese Divisie (TED) een vierdaags kamp, het Master Guide Camp (MGC), waar leiding uit de gehele divisie met elkaar gaat kamperen om getraind en opgebouwd te worden. Om 100 jaar Pathfinders wereldwijd te vieren, werd dit keer het kamp niet alleen voor leiding uit de TED georganiseerd, maar werd dit feest tezamen met de Noord Amerikaanse Divisie in IJsland gevierd.

Zeven Nederlandse scoutsleiding gingen op maandag 20 juni bovendien de uitdaging van de trekking aan. Een wandeltocht van 27 kilometer voerden hen door het ruige IJslandse landschap. Berg op, berg af, over rotsen, door mosvelden. Maar met als absoluut hoogtepunt langs een kilometerslang lavaveld. Het was van de vorig jaar uitgebarsten vulkaan Fagradalsfjall, waar de rookpluimen laten zien dat het lavaveld nog lang niet is afgekoeld.

Slecht weer

Op de tweede dag van de trekking werden de lopers getrakteerd op het slechtste weer dat IJsland zo’n beetje kent. Onophoudelijke regen en wind teisterden de 100 deelnemers. Een etappe waar zo’n 70% van alle deelnemers uitviel, maar waar vier Nederlandse toppers niet opgaven en na dertig kilometer wandelen de eindstreep haalden.

Vanwege het noodweer was de laatste dag van de trekking geschrapt. Tijdens een devotional werd er in kleine groepjes uitgebreid stilgestaan hoe, waar en wanneer je Gods nabijheid had ervaren tijdens de trekking van de afgelopen dagen. Van kleine bloeiende bloemen op de top van een vulkaan tot de zon in je gezicht tijdens een pauze. Of een bemoedigend woord van één van je teammates tot de warme kop thee na afloop van de wandeling in de regen.

Warmwaterbron

Op donderdag werd er opnieuw gewandeld, maar dit keer scheen de zon volop. Het einddoel deze keer? De hotspring van Reykjadalur die een unieke warmwaterbron is, want het is een rivier. De wandeling daar naartoe was al een wandeling waar je je ogen uitkijkt. De Adventkerk in IJsland bezit een landgoed waar een lavatunnel ligt. Dit is één van de grootste toeristische attracties van heel IJsland. Een bezoek aan deze tunnel mocht dan ook niet ontbreken. Waar we nu over trappen en roosters heen liepen en was de tunnel met lampen verlicht, gingen vroeger de pathfinders op hike in de tunnel. Gewapend met zaklampen klommen ze over de rotsblokken heen.

Start Master Guide Camp

De hoogste tijd voor het MGC, van donderdagavond tot en met zaterdag. Een kamp gevuld met worship, samenzangen en er werden getuigenissen verteld. Ook waren er interessante workshops over bijvoorbeeld  creationisme, christian storytelling, vuur maken en hout bewerken. Verder was er ruimte om je eigen specialiteit  te leren aan anderen in het kamp. Hoogtepunt van het kamp was de installatie van nieuwe Master Guides tijdens de eredienst op sabbatmorgen, waaronder een groep uit Cyprus die staan te trappelen om aan de slag te gaan voor de Cypriotische missie.

Golden Circle

De sabbatmiddag was gevuld met een tour langs de zogenaamde Golden Circle. Hierbij werden er diverse highlights van IJsland bezocht. De eerste stop was bij de geiser Geysir, waar iedere paar minuten kokend water metershoog te lucht inspuit. De tweede stop was bij de grootse waterval Gullfoss. Hier valt het water 32 meter naar beneden door een kloof en dankzij de uitbundig schijnende zon, waren er regenbogen te zien. De laatste stop was in het nationaal park Þingvellir.

En zo kwam er een einde aan het 8e MGC in IJsland. Allen met nieuwe vriendschappen, met nieuwe ervaringen, met een uitbreiding van hun vaardigheden, met herinneringen voor de rest van hun leven. Maar vooral klaar om samen met God de scouts en pathfinders in Nederland ook de komende jaren fantastische avonturen te laten beleven.