Hoogtepunten

Dit blog van ds. Enrico Karg verscheen eerder in @vent 4 van dit jaar. 

shutterstock_163631972De maand mei ligt middenin de lente. De lente stelt zich ieder jaar aan je voor als een jonge meid op haar 18e verjaardag. Het is één groot feest, met verschillende hoogtepunten. Middelbare scholieren sluiten een lange periode aan puberale frustraties af met het landelijk eindexamen, om vervolgens al hopende en biddende over te gaan naar het soms ontspannen studentenleven.

Wanneer dit daadwerkelijk gelukt is, worden in de Nederlandse straten prachtige rood-wit-blauwe vlaggen ontsierd door eraan gehangen rugtassen die al zo’n vier jaar geleden een wasbeurt konden gebruiken. Hoe dan ook, een hoogtepunt.

Hoogtepunten geven ons nieuwe energie en maken de moeilijkere momenten in het leven makkelijker te dragen

Amerikanen noemen de lente ‘springtime’. Niet vanwege springende jongeren die geslaagd zijn voor hun eindexamens, maar vanwege de bloemen, bladeren, bollen en bijen die al geeuwende uit hun winterslaap lijken te ontwaken. Een feest om mee te maken. De boerenzwaluw trekt weer over het land naar noordwaarts gelegen broedplaatsen om te werken aan vermenigvuldiging. Bij gezinnen thuis verdwijnt de winterkleding uit de kledingkasten om plaats te maken voor luchtige kleding, klaar voor rokjesdag. Allemaal hoogtepunten.

iStock_000004329181LargeHoogtepunten zijn hard nodig. Ze geven ons nieuwe energie en maken de moeilijkere momenten in het leven makkelijker te dragen. Een hoogtepunt is een moment van op adem komen nadat bloed, zweet en tranen zijn verbruikt. Het is als het ware staan op de top van een berg na een ruwe en soms pijnlijke beklimming.  Terugkijkend naar de afgelegde route, kan een hoogtepunt je brengen naar de conclusie dat het allemaal de moeite waard is geweest. Maar dan moet je wel bereid zijn om eerst de moeilijke en soms pijnlijke route opwaarts af te leggen.

Zoals de middelbare scholier dat jarenlang heeft moeten doen. Er is bij het bereiken van hoogtepunten één vereiste: blijf omhoog kijken. Naar je doel, je motivatie, je kracht. Het zou zomaar kijken naar God kunnen zijn.

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.