Gezamelijk iets opbouwen

Een blog van Tom Meijer, proponent-predikant.

shutterstock_220352410Geld is één van de grootste taboes van onze maatschappij. Over geloof, politiek en zelfs seks kunnen we over het algemeen wel aardig praten, maar aan iemand vertellen hoeveel – of hoe weinig – je op je bankrekening hebt staan, nee, dan kan écht niet. Wat misschien nog wel het allergrootste taboe is, is vragen om geld.

In de gemeente Groningen hebben we een speciale kas waaruit we mensen in de gemeente helpen die in acute nood verkeren. We doen dan bijvoorbeeld een keer een boodschap voor ze. Maar hoewel veel mensen het fantastisch vinden om anderen op deze manier te kunnen helpen, zijn er maar weinig die ervan houden om dit soort hulp te ontvangen.

In de kerk houden we er ook niet van om over geld te praten. We willen toch zeker niet als bedelaars overkomen? Maar kunnen het ook niet onder stoelen of banken schuiven: geld is ontzettend belangrijk voor het behoud en de verdere ontwikkeling van de kerk. Victor Pilmoor, penningmeester van de Britse Adventkerk, tracht dit taboe te doorbreken. Hij heeft een ochtend en een middag met de predikanten van de Nederlandse Adventkerk doorgebracht om te praten over rentmeesterschap.

In de kerk houden we er ook niet van om over geld te praten

Volgens Pilmoor draait rentmeesterschap om zogenaamde contactpunten. Dat is wat alles in de kerk in relatie met elkaar brengt. Het draait om alles wat we van God gekregen hebben en in dienst van hem stellen; alles wat een kerk voor haar leden en niet-leden kan betekenen.

shutterstock_144595526 (Large)Rentmeesterschap draait dus uiteindelijk om veel meer dan alleen geld. God heeft ons geld uiteraard niet nodig. We zeggen vaak dat tien procent van ons geld van God is, maar dat is natuurlijk niet waar. Al ons geld is van God. Toch vraagt hij of wij tien procent van ons inkomen terug willen geven aan hem, zodat we gezamenlijk, als geloofsgemeenschap, iets kunnen opbouwen – iets dat waar we allemaal een aandeel in hebben. We moeten het maar zien als een soort investering.

Ik geloof ook dat je er iets voor terug krijgt

Behalve kleine bijbaantjes heb ik, voordat ik voor de kerk kwam te werken, nooit een volledig inkomen gehad. Ik moet toegeven dat ik het best moeilijk vond, de eerste keer dat ik die duizenden euro’s aan tienden overmaakte op de rekening van de kerk. Maar ik geloof dat je er ook wat voor terug krijgt: een kerkgebouw waar je op sabbat, en soms ook doordeweeks bij elkaar kunt komen om elkaar te bemoedigen en van elkaar te leren; verschillende instellingen waar toekomstige kerkleiders worden opgeleid; relaties met bijzondere mensen uit de hele wereld die je anders nooit ontmoet zou hebben; maar bovenal het onderhoud en de verdieping van je relatie met de Schepper van hemel en aarde. Daar heb ik wel iets voor over! Jij ook?

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.