Francisca Lijkendijk-Borg

Overlijdensbericht september 9, 2022

Vrij plotseling is Francisca  Lijkendijk-Borg op Vredenoord overleden. Ze was sinds 2008 weduwe van ds. Jaap Lijkendijk, met wie zij ruim 58 jaar getrouwd was. Samen hebben zij zich met hart en ziel ingezet voor de kerk.

In de dienst van Woord en Gebed op 3 september in Havelte (de geboorteplaats van Jaap) viel op dat Ciska een inclusieve vrouw was. Gescheiden schoonkinderen en nieuwe relaties hadden allen een liefdevolle plek bij haar.

Groot hart

Zoals voorganger ds. Reinder Bruinsma het omschreef: ‘Zij was een kleine vrouw met een groot hart.’ Hij was het enige niet-familielid die een aandeel had in dit warme afscheid. Woorden van herinnering, de schriftlezingen, piano- en orgelspel, het aansteken van de kaarsen en het uitdragen van de baar namen de familieleden op zich. De familieleden die haar reeds waren voorgegaan – kleindochter Marjolein, dochter Els, partner Jaap en haar zeven zussen – werden genoemd en herinnerd. Ook de complexe kant van haar karakter kwam naar voren waarbij de sporen van de hongerwinter, postnatale depressie en schildklierdysfuncties behoorlijk wat roet in haar eten gooiden.

Opgeruimd gemoed

Gelukkig had zij vooral een opgeruimd gemoed en was zij in staat om geluk vast te houden en ellende los te laten. Op deze warme nazomermiddag werd deze gelovige vrouw onder grote belangstelling te ruste gelegd naast haar geliefde Jaap – wachtend op de komst van de Heer van het leven die in beider leven een belangrijke en beslissende rol heeft gespeeld.