70-jarig huwelijksjubileum Koop en Geertje Otten-Klinkenberg

Op 23 december 2023 is het 70 jaar geleden dat Koop en Geertje Otten-Klinkenberg uit Eerbeek in het huwelijksbootje stapten. Op zondag 26 november, de dag dat ze in ondertrouw gingen, vierden zij deze bijzondere mijlpaal samen met hun kinderen, kleinkinderen, bonuskleinkinderen en achterkleinkinderen. Ook de burgemeester van Brummen, Alex van Hedel en zijn vrouw Graziella kwamen naar het Van der Valk hotel in Apeldoorn om het feest mee te vieren.

Verschillende werelden

Hoewel zij nu 70 jaar getrouwd zijn, was de start van hun relatie allesbehalve vlekkeloos. “We kwamen uit twee hele verschillende werelden”, vertelt het echtpaar. Koop kwam van het platteland in Hoogeveen en Geertje uit een middenstandsgezin uit Leiden. Een combinatie die destijds erg ongebruikelijk was. Ze ontmoetten elkaar in de gereformeerde kerk. Na een knipperlichtrelatie gingen toch alle lichten op groen en stapten de twee in het huwelijksbootje. Ze trouwden in het gemeentehuis in Leiden. Het echtpaar woonde achtereenvolgens in Leiden, Rotterdam, Oegstgeest en Hoogeveen voordat ze in Eerbeek belandden. Er werden zeven kinderen geboren, vier meisjes en drie jongens.

Adventisme

In zijn jeugdjaren kwam Koop via zijn werkgever (een tuinder die adventist was) in aanraking met het adventisme. Toch duurde het nog tot 1963 voor Koop en Geertje het besluit namen om gedoopt te worden. Zij werden gedoopt in het Sportfondsenbad in Apeldoorn waar zij ook lid werden van de gemeente en dat zijn zij nog steeds. Iedere sabbat fietste het hele gezin de twintig kilometer naar de kerk in Apeldoorn.

Gesprekken aan de deur

In zijn vrije tijd colporteerde Koop graag waarbij de gesprekken aan de deur en soms binnen, belangrijker waren dan de verkoop van boeken. Het colporteren resulteerde in een aantal vervolggesprekken tussen de belangstellenden en de predikant. 21 jaar lang verzorgde Koop met veel liefde de tuin rondom de kerk, en ook de tuin van Walterbosch werd een paar jaar door hem onderhouden. De laatste jaren kijkt het echtpaar graag naar online kerkdiensten. Nog steeds in goede gezondheid genieten ze samen van het leven in Eerbeek. Ook hebben ze nog graag contact met broeders en zusters. Menigeen krijgt een kaartje van Koop en Geertje of een telefoontje bij ziekte of blijde gebeurtenissen. Ze zijn dankbaar voor de zegeningen van God.

 

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.