Vers van de pers

Gaanofblijven.bruinsmaSpeciaal voor mensen die twijfelen of ze bij de kerk zullen blijven schreef ds. Reinder Bruinsma Facing Doubt: a Book for Adventist Believers ‘on the Margins’. Nu, een maand later, is er een Nederlandse editie: GAAN of BLIJVEN: een boek voor adventisten aan de zijlijn.

Jaarlijks krijgt de Adventkerk er wereldwijd meer dan een miljoen leden bij. Helaas vertrekken ook grote aantallen leden, vooral in de westerse wereld. Anderen blijven, maar maken zich zorgen over trends in hun kerk en twijfelen aan de relevantie van bepaalde geloofspunten. Ds. Bruinsma hoopt mensen aan de rand van de kerk te helpen om constructief om te gaan met hun zorgen en twijfels. Hij is open over zijn eigen vragen en zorgen, maar legt uit waarom er geen reden is tot vertrek.

Een plek geven

Dit nieuwe boek is geen kerkelijke publicatie. Veel kerkleiders juichen het initiatief toe, hoewel zij het niet op alle punten met de schrijver eens zijn. Ds. Wim Altink, voorzitter van de Nederlandse Adventkerk: ‘Het is essentieel om in de gemeente open en eerlijk met elkaar om te gaan. Ook als je iets op je hart hebt wat je lastig vindt om te delen.’

‘De grote verdienste van Reinder Bruinsma’s nieuwste boek is de eerlijkheid. Hij deelt zijn eigen vragen en twijfels over geloof en kerk. Bovendien geeft hij aan waarom en hoe geloof en kerk voor hem belangrijk blijven. Dat is een denk- en hartstocht die je niet in de koude kleren gaat zitten. Dat gesprek mogen we in de gemeente niet negeren. Hij doet een waardevolle aanzet om ook úw verhaal naar voren te laten komen. Dáár gaat het om: voor jezelf geloof en kerk een plek geven en wellicht lukt het dan om dat samen met anderen te bespreken. Dit boek is daarbij een goede springplank’, zegt ds. Altink.

Over de schrijver

Ds. Bruinsma is emeritus-predikant en was meer dan 40 jaar werkzaam voor het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Hij is nog altijd actief als spreker en schrijver. Eind vorig jaar kwam 366 ontmoetingen met God en mensen zoals wij uit, eerder dit jaar werd Wat zevendedags-adventisten geloven in een nieuw jasje gestoken (beide boeken te bestellen via het Servicecentrum).

Bestellen

De Engelstalige editie van GAAN of BLIJVEN is te bestellen via Amazon voor $14,90. De Nederlandse editie verschijnt binnen enkele weken voor €14,90 (plus porto) op bol.com. Wie niet kan wachten stuurt ds. Reinder Bruinsma een e-mail of facebookbericht.

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.