Lange adem

Op de middelbare school kreeg mijn klas gym van mijnheer Posthuma, tevens conrector. Hij was dol op de veldloop, een traject van buitengewoon lange adem langs de randen van de stad. shutterstock_124135435Hij joeg ons de straat uit en fietste er zelf achteraan. Dat overkwam mij geen tweede keer. Direct aan het begin van de route stond een brievenbus, een beetje verscholen in het groen. Ik moest zogenaamd mijn veters strikken, raakte in de achterhoede van het peloton en toen niemand keek schoot ik achter de brievenbus. Daar stond ik uit het zicht te wachten tot de hele horde weer langs kwam dreunen. Ik sloot achteraan en niemand had iets in de gaten.

Hardlopers zijn doodlopers

Op deze manier was de veldloop goed vol te houden. En het ging ook lang goed. Tot het op een kwade dag niet meer goed ging. Ik strikte zogenaamd mijn veters, raakte achter in het peloton en schoot achter de brievenbus. Recht in de armen van mijnheer Posthuma. ‘Laikendaik, doe bister bai’, brulde hij, want hij was een Groninger. ‘Hardlopers zijn doodlopers’, probeerde ik nog, maar ik moest mij melden bij de conrector – hijzelf. Hij liet mij strafregels schrijven: ‘Ik mag nait achter de briev’nbus bliev’n stoan’. En toen ik het exact zo opschreef, was het weer niet goed.

Screen Shot 2014-04-23 at 10.00.16Aan mijnheer Posthuma moest ik veelvuldig denken tijdens het maakproces van de nieuwe Advent. Het omzetten van een uitgedachte bladformule in een magazine van ‘vlees en bloed’ plus een digitaal zusje, is namelijk een traject van buitengewoon lange adem. Het is afzien en doorlopen. Het is uitproberen wat wel en wat niet werkt. Kleurgebruik, lettertype, beeldmateriaal, bladspiegel, papierdikte – en inhoud natuurlijk, het zijn allemaal factoren die bijdragen aan het ontstaan van een resultaat dat uitnodigt tot oppakken en tot lezen. Halverwege zo’n proces heb je wel eens zin om achter de brievenbus te gaan staan. Maar net als met de veldloop geldt: hoe vaker je het doet, hoe soepeler het gaat.

hoe vaker je het doet, hoe soepeler het gaat

De reacties op Advent zijn positief en dat is geweldig. Ondertussen zitten wij niet uit te rusten, maar strikken alvast onze veters om er weer volop tegenaan te gaan, met de volgende @vent en Advent die respectievelijk eind mei en eind juni verschijnen. Wil jij reageren of heb je ideeën? Stuur ons dan even een mailtje. Dat vinden we leuk. Ook als je verbeterpunten hebt, horen we ze graag. Het is tenslotte jouw blad!

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.