Wat de meesten van ons interesseert aan Prinsjesdag is natuurlijk niet de vraag wie er volgend jaar euro’s inlevert en wie er een procentje bijkrijgt. Wel geïnteresseerd zijn wij in de bijverschijnselen van deze dag. Zo mocht de van stal gehaalde Glazen Koets zich dit jaar verheugen in de publieke belangstelling. En verder ging het er natuurlijk om wie het leukste hoedje op had bij het voorlezen van de Troonrede. Traditioneel lees je nauwelijks iets over hoe de mannen erbij lopen op deze dag, maar de outfit van de vrouwen wordt gefileerd. Te beginnen bij onze koningin, via onze vrouwelijke ministers, staatssecretarissen en Kamerleden naar de vrouwen die aan de armen hangen van mannen die bij deze gelegenheid iets te zoeken hebben op het Binnenhof (‘Zij van …’).

Het is een bekend fenomeen dat media vrouwen minder aan het woord laten dan mannen. De Nederlandse bevolking bestaat voor 50,5 procent uit vrouwen, maar in de media is slechts één op de vijf mensen die aan het woord komt een vrouw. Van de afstudeerders aan Nederlandse universiteiten was in 2014 53,4 procent vrouw. Vrouwen hebben dus meer dan genoeg deskundigheid in huis, en toch verschijnen ze niet in gelijke mate in beeld als mannen. En áls ze in beeld verschijnen, gaat het over uiterlijke kenmerken zoals hun kapsel, hun kleding, hun figuur, hun hoedje.

advent32016Eén dezer dagen valt Advent nummer 3 bij u op de mat. Toevalligerwijs is deze editie vrijwel geheel geschreven door vrouwen. Dat zou geen issue moeten zijn. Want als Advent geheel volgeschreven is door mannen, wat jaar in jaar uit gebeurt, is het ook geen issue. De vrouwen in deze Advent staan erin vanwege hun kennis, hun capaciteiten, hun deskundigheid. Ze staan erin omdat ze wat te vertellen hebben. En niet vanwege hun hoedjes.

De redactie van Advent werkt altijd met veel plezier aan inhoud en vorm van het magazine. We bedienen onze lezers met een grote diversiteit aan artikelen, zodat iedereen er wel iets van haar of zijn gading in kan vinden. Een drietal artikelen wordt vanaf nu elke keer vertaald in het Engels en Papiamento. Deze artikelen vindt u op een aparte pagina op deze site. Nu kunnen ook de anderstaligen in onze kerk meepraten over Advent.

Want dat is de bedoeling van Advent: we zetten aan tot lezen, denken en praten. In die volgorde. Advent is de kapstok voor gesprekken. Die zelfs over hoedjes kunnen gaan. En dat is logisch, want hoedjes horen aan de kapstok.

Lydia Lijkendijk is eindredacteur van Advent en @ventAdvent nummer 3 digitaal lezen? Klik hier. 

Delen:

Plaats een reactie