Op vrijdagmiddag 10 februari keek de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) terug op 8 jaar ‘pionieren’, daarmee doelend op gemeentestichting. Ter gelegenheid verscheen het rapport Op hoop van zegen, met daarin waarin de ontwikkelingen, geleerde lessen en uitdagingen. Ruim 200 pioniers en bestuurders werden bemoedigd en uitgedaagd door onder andere Martijn Vellekoop, de PKN-coördinator voor pionierswerk, Karin van den Broeke, voorzitter van de PKN, en Stefan Paas, bijzonder hoogleraar kerkplanting en kerkvernieuwing in een seculiere context aan de Vrije Universiteit (J.H. Bavinckleerstoel).

Niet stilgezeten

Tussen 2009 en 2013 ondersteunde de PKN negen pioniersplekken, die grotendeels door professionals gerund werden. Elke pioneersplek ontving tot € 100.000 subsidie per jaar. Vanaf 2013 zijn er 84 tweedegeneratie-pioniersplekken ontstaan, waarin vrijwilligers een veel groter aandeel hebben. Die in totaal 91 pioniersplekken zijn zeker een compliment waard.

Ook de Adventkerk heeft niet stil gezeten op het gebied van gemeentegroei. De zevendedagsadventisten hebben tussen 2001 en 2016 in totaal 36 projecten zien starten, waarvan er inmiddels 11 zelfstandige gemeenten zijn geworden. De PKN heeft bijna tweemiljoen leden, de Adventkerk bijna zesduizend.

Nadruk op vrijwilligers

Workshop Esther en Yurik.

Dat de PKN meer nadruk is gaan leggen op vrijwilligers dan op professionals was mede te danken aan het voorbeeld van de zevendedagsadventisten. Deze voorbeeldfunctie kwam tot uiting in één van de zes workshops van de middag. Vrijwilligers Esther Langelaan en Jurik Martie van de (nieuwe) adventgemeenten X-preszo, in Rotterdam, en Alivio in Delft onderwezen in hun workshop Prettig en doelgericht samenwerken in je pioniersteam.

Ben Tichelaar, managementgoeroe en christen, rondde de middag plenair af met een samenvatting van het geleerde. Het was leuk te merken dat hij de workshop van Esther en Jurik had gevolgd.

Delen:

Plaats een reactie