kaapstad.kaart.shutterstock_40348234

Na 19 jaar ben ik weer thuis. Mijn vrouw, Megen, en ik zitten in Zuid-Afrika, daar waar ik ben geboren en opgegroeid. Megen is er nog nooit geweest, en ik niet sinds ik 15 jaar oud was. Dat is best lang.

Het is raar om hier te zijn. Het landschap en de gebouwen zijn niet echt veranderd, en als ik hier ben komen al die herinneringen weer naar boven. Het geïnstitutionaliseerde racisme, de oneerlijkheid, het geweld. Ik herinner me opeens, als de dag van gisteren, dat mijn ‘donkere’ vrienden niet bij mij thuis konden spelen. Zulke dingen. Dingen waar ik nu nog steeds boos om kan worden. Want, discriminatie, op welk manier dan ook, kan gewoon niet.

Gelukkig zijn dingen zoals de tafelberg, mijn school, en mijn huis, niet echt veranderd. Gelukkig zijn andere dingen zoals discriminatie wél veranderd. Met dank aan De Klerk en Mandela heeft Zuid-Afrika een eerlijke grondwet. Racisme en discriminatie zijn verboden. Sterker nog, als één van de weinige landen in Afrika is discriminatie van homoseksuelen hier ook verboden. Dat is nu extra actueel door de gedrochten van wetten in Oeganda en Nigeria.

Moet je voorstellen dat we een conferentie hadden over ‘alternatieve huidskleur’!

Ik zit hier, niet op vakantie, maar op verzoek van het Europese Hoofdkantoor van de kerk. Ik ben afgevaardigde van Europa en Nederland bij een congres over homoseksualiteit. Afgevaardigden van de hele wereld zijn bijeen om te praten over ‘alternatieve seksualiteit’. Alleen die titel al vind ik discriminatie, want het geeft aan dat er blijkbaar ‘normale seksualiteit’ is die tegenover deze ‘alternatieve seksualiteit’ staat. Moet je voorstellen dat we zeiden dat we een conferentie hadden over ‘alternatieve huidskleuren’!

Hier zijnde, merk ik dat er grote verscheidenheid is in de wereld. Terwijl er in Europa grote vraagtekens worden gezet bij het noemen van homoseksualiteit als zonde, worstelen ons Afrikaanse broeders en zusters nog met de vraag of homoseksualiteit ‘echt’ iets is. Als wereldkerk kom je dan in vier dagen natuurlijk niet op één lijn.

Maar samen gaan we ervoor. Samen denkend, samen biddend en samen pratend zetten wij ons in om de wereld en de kerk te verbeteren. Ik hoop dat wij samen  tot een positie kunnen komen waarbij iedereen in onze kerk zich veilig en on-gediscrimineerd kan voelen.

Delen:

4 reacties op “Ek is tuis

 1. Claudette de Bruin op zegt:

  Als Toms ouders, een reactie op bovenstaande blog!
  In ons huis was geen apartheid en ook ging onze kinderen naar een Zevende-dags Adventisten-school voor alle rassen. De reden waarom Toms ‘donkere’ vriendjes niet bij ons kwamen spelen was omdat hun ouders waren te bang voor de gevolgen.

 2. Keith Paulusse op zegt:

  Dank je wel Tom. Een mooi en interessant tam verslag, maar een goede lezer heeft maar een paar woorden nodig om te verstaan dat de conferentie onnozelig was. Er is niets om van de toren te roepen Same old Same old en het kosten een paar miljoen.
  De Afrikaanse mentaliteit tegen over homo’s is een groot schande. Uitgesloten Zuid Afrika waar, dank zij God hersenen werden gebruik onder Pres. Mandale en mensen rechten werden gehandhaafd.

  Jou land zoals Nederland geloofde in gelijkebehandelling voor alle mensen ook homo’s, laten wij God daar voor danken.
  Het blijkt uit cijfers dat Afrika snel achteruit gaat met de bestrijding van HIV AIDS, en de recente anti homo wetten in Uganda , Nigeria en in de rest van Sub Sahra Africa . Het resultaat zal zijn dat er meer mensen komen die besmet zijn met HIV AIDS.
  De SDA Corporatie heeft geen adem gegeven of enig protest tegen deze Afrikaanse /Nazi anti Homo wetten.

  Ik ben trots en dank God dat de jullie van de SDA’s in Nederland een statement hebben uitgegeven tegen die anti homo wetten in Oeganda en Nigeria.
  Jullie in Nederland lopen altijd vooruit met de liefde van God en je voor het uit in de praktijk.
  Ik hoop je ontmoeten in een paar maanden. Hartelijke Groeten van Keith.

 3. Theo Loevering op zegt:

  Beste Tom, ik begrijp je vergelijk niet helemaal, ben je nu echt van plan om appels met peren te vergelijken en dan te zeggen dat het not done is. Een man zal zijn vader en moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, in mijn perceptie hebben wij het hier over het scheppen van een omgeving waar normale seksuele omgang kan en mag plaatsvinden, al het andere is idd alternatief met als kanttekening dat het bij Wet verboden is, dus een alles behalve legitiem alternatief. Om die lijn door te trekken naar huidskleuren gaat mijn verstand een beetje te boven, laten we het erop houden dat mijn verstandelijke vermogens niet instaat zijn om dit vergelijk te vatten in context van logisch. Ja ik ben tegen discriminatie, en tegen alternatieve seks. groet Theo

 4. Keith Paulusse op zegt:

  Dank je Theo. Ik ben Homo en ik hebt de zelfde morele waarde dan jij en Jesus. God geeft mij de les uit zijn Schrift en niet Jan en allemaal met hun zogenaamde zalige uitspraken tegen homos uitspraken enzv.

  Waarom moet het nu altijd om sex gaan als men over Homo’s spreekt, kunnen we niet eens een beetje netter zijn? Mensen denken toch ook niet over sex als het om Hetrosexuelen gaat? Of wel zijn ze dan zo bezeten over sex buiten het bed?

  God heeft mijn geschapen zo als ik ben..valt op mannen en niet vrouwen er is geen keuze. Het is niet erg, wat erg is dat mensen stereotyperen , rodelen .
  Nee hoor ik hebt Jesus lief net zo als andere Christenen..ik ben verlost van de zonde ik ben een nieuwe creatie dank zij God. Hou op met twijfel te kweken met theologische gymnastiek.

  Als je wil trouwen met een man doe net, als je het niet wil doe het niet, zo erg simpele.

  Sorry hoor als mijn Nederlands een beetje krom staat, ik hebt het al in geen 30 jaar geschreven .

Plaats een reactie