sabbath sofa‘Bent u een beetje moe?’ Op zaterdagmorgen staat een groep jongeren naast een witte bank op het Spui in Den Haag. Ze doen mee met het Jeugdcongres 2014. De deelnemers, die vanuit het hele land naar Den Haag zijn gekomen, steken in de ochtend de handen uit de mouwen. De bank waar ze naast staan is de ‘sabbat sofa’, waarop voorbijgangers even mogen zitten en zo een beetje kunnen proeven hoe zo’n sabbat nou is. ‘Het was wel erg moeilijk,’ zegt Elise Bergmans ’s middags. ‘Ik probeerde het gesprek wel richting de sabbat te sturen, maar dat ging niet altijd even gemakkelijk.’

‘Ze deden het fantastisch,’ zegt ds. Sam Gungaloo ’s avonds op de rode loper voor de Europese première van The Record Keeper. ‘Normaal gesproken geef ik een training van wel vijfenveertig minuten. Ze deden het vandaag met maar tien. Bovendien hadden we te kleine borden en was dit de moeilijkste plek waar de sofa ooit stond.’ Vijftien mensen namen plaats en maakten een praatje met deelnemers van het Jeugdcongres. ‘Jammer dat we geen kaartjes hadden,’ zegt Gungaloo. Op de vraag of Bergmans de sofa nog een keer buiten zou willen zetten, aarzelt ze even. ‘Ja, ik denk het wel,’ zegt ze dan. ‘Het is toch goed voor je om als kerk te doen.’

sabbat_sofa4

Op hetzelfde moment, verderop in de stad, lopen de terrasjes vol. Veel mensen genieten van het mooie lenteweer en steken een sigaret op. Ook daar zijn deelnemers aan het Jeugdcongres: ze wisselen sigaretten in voor mandarijnen. Niet iedereen wil zijn peuk afstaan, maar mensen reageren over het algemeen toch positief. ‘Ze vinden het goed dat jongeren bezig zijn met dit soort,’ zegt Christle Jasinta, terwijl ze een plastic bakje met een indrukwekkend aantal sigarettenpeuken van zich afhoudt. ‘Het stinkt wel echt heel erg,’ voegt ze eraan toe.

Later, tijdens het middagprogramma van het kerkgebouw van de adventgemeente Den Haag, delen een aantal jongeren wat ze die ochtend hebben gedaan. Er werd niet alleen sigaretten geruild en op banken gezeten. Sommige groepen gingen op bezoek bij ouderen. Dat ging goed: er was een dame die graag in contact wilde komen met de kerk, vertelt iemand. Anderen belden bij mensen aan en deelden enquêtes uit in de wijk. Dat was ook best moeilijk. Maar al met al een fantastisch resultaat.

Meer foto’s volgen snel. Lees hier een verslag van het middag- en avondprogramma.

Delen:

7 reacties op “Wilt u even uitrusten?

  1. Hans Ponte op zegt:

    Echt heel goed om te zien hoe zoveel jongeren niet alleen consumeren bij AJV, maar via deze programma’s een impact maken

  2. Pinkback: Wees een superheld van Jezus | Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten

  3. erik macville op zegt:

    Prima actie. Had ik (75) dit vooraf geweten, dan was ik op weg naar de kerk in Mariahoeve ff langsgekomen, om ze een hart onder de riem steken.

  4. Pinkback: Nederland toe aan rust | Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten

  5. Pinkback: ShareHim 2015 | Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten

  6. Pinkback: Bloemetjes, high tea en meer | Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten

Plaats een reactie