bertil_ted_final_1Op 12 februari maakte dr. Bertil Wiklander bekend dat hij van plan is om op 31 juli aanstaande met pensioen te gaan. Dan is hij ongeveer 19 jaar lang de voorzitter geweest van de Trans-Europese Divisie (TED), de overkoepelende organisatie waartoe ook de Adventkerk in Nederland behoort.

Wiklander (1946) werd in 1995 tot divisievoorzitter gekozen tijdens het wereldcongres van de Adventkerk dat toen in Utrecht werd gehouden. Tijdens datzelfde congres koos men dr. Reinder Bruinsma als algemeen secretaris van de divisie. Gedurende bijna zeven jaar werkten zij nauw samen.  ‘Wiklander,’ zo zei Bruinsma desgevraagd, ‘is een beminnelijk persoon en een kundig bestuurder; hij is uitstekend georganiseerd, met veel oog voor detail, en algemeen gerespecteerd in de gebieden die gedurende al die jaren rechtstreeks met zijn leiderschap te maken hebben gehad.’

Bertil Wiklander is een Zweed die opgroeide in het gezin van een adventistische predikant (Gösta Wiklander), die geruime tijd de voorzitter was de Adventkerk in Zweden.  Zoon Bertil studeerde aan de theologische faculteit van de gerenommeerde Uppsala Universiteit, waar hij in 1983 promoveerde op een taalkundige analyse van Jesaja 2-4.

UnknownWiklander begon zijn loopbaan buiten de kerk, namelijk bij het Zweedse Bijbelgenootschap, waar hij tussen 1975 en 1980 werkzaam was en een aandeel had in een nieuwe Zweedse vertaling van de Bijbel.  Daarna werd hij directeur van de Ekebyholmsskolan – een adventistische middelbare school, iets ten Noordoosten van Stockholm, die toentertijd ook een kleine theologische afdeling had. Vervolgens diende hij de Zweedse Adventkerk gedurende een aantal jaren als algemeen secretaris en voorzitter, alvorens hij overstapte naar zijn divisiefunctie.

Bertil Wiklander acht nu de tijd gekomen om met emeritaat te gaan en meer tijd te hebben voor zijn vrouw Rosanna, zijn twee volwassen kinderen en zijn kleinkinderen. Hij hoopt nu ook de tijd te krijgen voor het schrijven van boeken en enkele specifieke studieprojecten.

De verkiezing van een nieuwe divisievoorzitter zal plaatsvinden op een nader te bepalen datum, waarschijnlijk in de maand juni. De keuze wordt gemaakt door vertegenwoordigers vanuit de landen die samen deel uitmaken van de TED en zal geleid worden door dr. Ted Wilson, de voorzitter van de wereldkerk.

Delen:

Plaats een reactie