Waarom ik predikant ben? Het antwoord op die vraag hangt af van het moment in mijn leven. Had je het me gevraagd had toen ik 21 was en me zou laten dopen in de Adventkerk had ik gezegd: ‘Ben je gek, ik word pianist, daar heb ik altijd van gedroomd.’ Twee jaar later stonden de zaken er anders voor. Er kwam een sterkere roeping; ik moest voor God gaan werken. Dat roepingsgevoel ging niet weg. Iedereen om mij heen zei ‘niet doen,’ maar het leek net of ik niet anders kon. Mijn antwoord destijds was dus, ‘omdat God mij roept.’

Nou, dit klinkt wel behoorlijk vroom, vind je niet? Ik vind dat eigenlijk zelf ook wel, zo achteraf. En toch, toen ik daar zo middenin zat was er voor mij niets vrooms aan. Kiezen om voor God te gaan werken was een rauwe keuze. Het zette zo ongeveer mijn hele bestaan op z’n kop. Het stelde me voor uitdagingen die ik totaal niet kon overzien. Gelukkig, dankzij Gods enorme zegen en de trouwe steun van mijn vrouw hebben we het gered.

Later waren er ook momenten dat ik geen predikant meer wilde zijn. Momenten waarop ik het gevoel had dat ik alleen maar fouten maakte. Momenten waarin ik verwijdering ervoer tussen de gemeente en mij door de andere ideeën die ik had. Ik heb momenten gehad dat ik ermee wilde stoppen, omdat ik dacht dat ik niet geschikt was. Ik zei vaak tegen mezelf: ‘Ja, maar Gód heeft je toch geroepen.’

De moeilijke tijden ben ik geleidelijk aan gaan waarderen. Het waren keermomenten in mijn leven. Op die dieptepunten moest ik opnieuw gaan zoeken naar antwoorden. Ik moest opnieuw leren kijken, leren begrijpen. Ik moest opnieuw gaan studeren. Nieuwe kennis en inzichten vergaren om beter voor God te kunnen werken. Achteraf gezien kan ik zeggen dat God juist op die momenten heel dichtbij was. Ik ben er sterker uitgekomen.

Vraag je me nu waarom ik predikant wil zijn is mijn antwoord heel simpel. God is grootste creatieve inspirator die er is. Waarom? Allereerst, ik heb ervaren dat hij er voor mij is. Hij geeft mij kracht, moed, hoop, inspiratie en vooral doorzettingsvermogen. Ten tweede, ik heb ervaren dat hij er voor andere mensen is. Zijn Geest werkt op krachtige wijze mee aan het redden en vernieuwen van mensen. Ten derde, ik heb ervaren dat zijn Geest ons met elkaar verbindt. Waar God door zijn Geest aanwezig is ontstaat harmonie, vrede, creativiteit en vernieuwing.

Delen:

2 reacties op “Werken voor God

  1. mieke kramer op zegt:

    Heel bemoedigend hoe jij dat allemaal zo mooi verwoord en hebt ervaren. Mijn ervaring is ook, waar God iets met je begint Hij je nooit loslaat

Plaats een reactie