Als predikant werkzaam op het Landelijk Kantoor heb je het ‘voordeel’ dat je een preek vaker kunt gebruiken. Je gaat immers het hele land door. Zo heb ik in november vorig jaar een nieuwe preek gemaakt en is deze geland in Harderwijk, Almere, Gorinchem, Leiden en Nijmegen. En ik verwacht dat er meerdere gemeenten de komende sabbatten zullen volgen!

Toch is het niet zo dat je als voorzitter van de landelijke organisatie op je ‘spreeklauweren’ kunt rusten. Na de nieuwjaarstoespraken volgen gewoon weer de wijdingen op het Landelijk Kantoor, en bij Woonzorgcentrum Vredenoord. Verder zet ik nu voor mezelf de uitnodigingen vast op een rijtje want ik laat me nog wel eens overvallen door de deadline! Wat ligt er zoal in het verschiet? Bijvoorbeeld spreken bij de Camporee in mei – dat is een aardige uitdaging. Leuk, maar niet eenvoudig. Het gaat om vijf tot zes toespraken voor een belangrijke leeftijdscategorie. Korte, aansprekende verhalen met humor zullen het doen. Een preek met Pasen in de gemeente Meppel rondom het evenement van de tien mooiste bijbelverhalen, een mooi project met andere christelijke kerken in Meppel. Een studie bij de bezinningsgroep ARK, een preek bij 100 jaar gemeente Gouda.

Verder ben ik gevraagd een hoofdstuk te schrijven voor een boek dat door een Duitse docent wordt samengesteld. Het thema is bekend maar verdere informatie naar buiten toe  moet nog even in nevelen gehuld blijven. Een artikel voor Adventist Review en natuurlijk bijdragen voor onze eigen Advent/@vent en de blog! Er is een aantal manieren om mij voor te bereiden op deze spreek- en schrijfklussen. In de eerste plaats zoveel mogelijk lezen – alles wat los en vast zit. Om te weten wat er gebeurt in de kerk en in de wereld. Verder nadenken over thema’s – en dat gaat tussen de bedrijven door, tijdens mijn dagelijkse wandelingen, of wanneer ik in gesprek ben met collega’s en geloofsgenoten. Dan borrelt er iets omhoog en schrijf ik dat gelijk op. Met deze aantekeningen en gedachten ga ik dan achter de pc zitten en begin met schrijven en schrappen. Soms maak ik gebruik van ons nieuwe communicatieteam voor teksten, maar het meeste blijft gewoon eigen handwerk.

Het geeft me een prettig gevoel als ik nu een overzicht heb t.a.v. preek- en schrijfafspraken voor de komende maanden – dan kan het lekker in de week liggen…

Delen:

1 Reactie “Handwerk

  1. Gabor van Haren-Breure op zegt:

    Ik geloof dat Uniek in Vleuten/de Meern vandaag de eer had om de preek te krijgen.
    Hij was inspirerend!

Plaats een reactie