Een vaak gehoorde oproep is om te bidden voor de uitstorting van de Heilige Geest. Als ik zie wat er allemaal in onze kerk gebeurt, dan kan ik niet anders dan concluderen dat Gods Geest reeds in ons midden is. Als ik de afgelopen drie weken (toen was mijn laatste blog al weer…) overzie, dan is de ruimte van deze blog te kort om te melden wat er is gebeurd. Zo werden er Doop meisje net uit waterafgelopen zaterdag (sabbat) 19 oktober 24 mensen gedoopt in de gemeente Rotterdam Het Kompas. Maar dat was niet de enige doopdienst in de afgelopen tijd. De preekcursus in Amsterdam, Eindhoven en Huis ter Heide (waar op elke locatie vijftien avonden werden georganiseerd door de afdeling Persoonlijke Ontwikkeling van het Landelijk Kantoor) heeft de cursisten bijzonder goed toegerust om te kunnen preken. Ik heb afgelopen dinsdagavond 10 cursisten subliem horen preken. Ik hoor van pastorale gesprekken die echt hulp geven. Ik hoor van de intrede van een nieuwe predikant die de zorg krijgt van drie gemeenten. Ik denk hierbij aan ds. Steve Oduro-Bimpeh die vanaf 1 oktober verantwoordelijk is voor de adventgemeenten Amsterdam-Zuidoost, Amsterdam-Ghana en Huizen. Dan zijn er drie Haagse  jongeren tien dagen naar het inspirerende programma “Mission to the Cities” (Londen) van onze divisie geweest en hebben ideeën opgedaan om toe te passen in hun thuisgemeente. Moet ik meer vertellen over de groei van de Adventkerk wereldwijd? Iedere 28 seconden wordt een nieuw lid gedoopt. Iedere vier uur komt er een Adventgemeente bij.

forgive, love, hope, peaceMaar toch…verlaten ook – vaak stilletjes – velen onze rijen. Wereldwijd verdwijnen er 43 personen (van de 100 nieuwe leden) via de achterdeur. Veel teveel dus. Er is dus nog veel te doen – wij allen samen. En het heeft te maken met omzien naar elkaar, geborgenheid geven, elkaar vergeven. Want degenen die weggaan, gaan zelden weg vanwege de leer van de kerk, maar in 99% van de gevallen gaat het om een bittere teleurstelling in de relationele sfeer binnen de gemeente. Toch hebben we meer van Zijn Geest van liefde, die oproep waar ik net mee begon, nodig. Want praten over liefde is niet genoeg.

Delen:

Plaats een reactie