Familie de Jongh uit gemeente Almelo heeft afgelopen zomer met het hele gezin een mini missiontrip naar Albanië gemaakt. Graag maken zij ons in onderstaand verslag deelgenoot van hun ervaringen en avonturen.P1040989 

Van zes tot achttien augustus 2013 zijn wij als gezin in Albanië geweest om bij te dragen aan de vakantiebijbelschool in Korçë.

Het idee werd geboren toen Clair Sanches tijdens het kindersabbatschoolweekend in december 2012 vertelde van de mogelijkheid om te helpen met een vakantiebijbelschool in Albanië voor kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Dat sprak ons aan. We willen onze kinderen leren dat God dienen ook betekent dat je je inzet voor een ander.

Contacten gelegd, mogelijke data besproken en daar gingen we op zes augustus het vliegruim in. Voor de kinderen hun eerste vlucht.

Albanië: heet, rode aarde. Op straat veel auto’s van het merk Mercedes, meestal oud of stokoud. Veel afval op straat, onafgebouwde huizen: kortom een land in ontwikkeling. Op straat ook volgepakte ezels en voetgangers; je rijdt rechts, overige verkeersregels doen er niet toe. Heerlijke watermeloenen en nectarines: hier zijn ze zoeter en voller van smaak dan in Nederland.

We zijn goed opgevangen door een tweetal predikanten (en hun gezinnen). Zij maakten ons wegwijs op de markt, waar geld te wisselen was, etc.

Het kerkgebouw in Korçë is de oudste Adventkerk in Albanië. Piet Gude heeft nog geholpen met de bouw, begin jaren negentig. Veel leden zijn vertrokken naar het buitenland. Deels omdat adventist-zijn consequenties heeft voor het verkrijgen van een baan. Wanneer je op sabbat niet wil werken,opteren werkgevers voor een ander.

Vakantie Bijbelschool AlbaniëLeden van de gemeente in Korçë en een echtpaar uit Tirana hebben flink gewerkt aan de vakantiebijbelschool. Eerst folders uitdelen in de wijk. Daarna zes dagen aan de slag met tussen de vijfenveertig en zestig kinderen per dag. De meesten kwamen uit orthodoxe of moslim gezinnen. Voor hen was er zang, een bijbelverhaal, poppenkast, een creatief werkje of een verwerking in een spel.

Op een dag zijn we ook naar Pogradec gegaan. Een stadje waar Mona en haar man een church plant hebben. Elke week ontvangen zij Roma kinderen en verzorgen voor hen een verhaal en een activiteit.

Wij zijn God dankbaar voor deze kostbare ervaring, voor de vrienden opgedaan in Albanië en voor de bijdrage van het Europees Hoofdkantoor voor de bekostiging van de creatieve materialen ten behoeve van de vakantiebijbelschool.

Familie De Jongh

Delen:

1 Reactie “Mini missiontrip Albanië

  1. Albanie op zegt:

    Ziet er erg gezellig uit met zijn allen, ik hoop dat het een vruchtbare missie naar Albanie is geweest.

Plaats een reactie