Hans Ponte samen met Gilbert CangyVan 8 – 13 juli werd in Pretoria het derde wereldjeugdcongres voor jeugdleiding en jeugd gehouden. Dit congres is vooraf gegaan door een week van maatschappelijke projecten op vele plekken in Zuid-Afrika van Kaapstad tot Johannesburg. Ds. Hans Ponte, de jeugdsecretaris van de Nederlandse Adventkerk, heeft dit congres op verzoek van wereldjeugdleider ds. Gilbert Cangy en TED-voorzitter ds. Bertil Wiklander bijgewoond.

Het programma bestond uit inspirerende avondbijeenkomsten en overdag kon er gekozen worden uit meer dan 50 workshops over jeugd zijn anno 2013. Zo waren er workshops over: “Kiezen voor een echte relatie in a ‘sex-mad-society’” en “Ontdekken wat Gods wil is bij belangrijke beslissingen in je leven”, maar ook over hoe maak je van een plaatselijke kerk een gemeente waar de jeugd zich thuis weet en een eigen plek heeft. Dit laatste project wordt door Nederland verder opgepakt onder de title Church of Refuge (CORe). Van 28–31 maart 2014 wordt er in Nederland een trainingsconferentie gehouden hierover!

Ook waren er veel momenten door de dagen heen met verslagen van wat jongeren over de gehele wereld gedaan hebben in de omgeving van hun plaatselijke kerken op Global Youth Day: ‘Wees de preek met je handen en voeten!’. Besloten is dit een jaarlijks terugkerend evenement te laten zijn. In 2014 zal dit op sabbat (zaterdag) 15 maart zijn. Een dag om alvast in uw agenda te zetten.

Onbetwist hoogtepunt voor de begeleiders van het adventistisch jeugdwerk was de eerste dag voor jeugdleiders wereldwijd op 11 juli. Waar de 3000 jongeren die dag naar wildparken en andere attracties gingen waren 300 jeugdleiders de gehele dag bij elkaar voor uitwisseling en netwerken na een toespraak van voorzitter van de wereldkerk, ds. Ted Wilson. Centraal stond die dag het herverschijnen van het geheel opnieuw bewerkte handboek voor het seniorenjeugdwerk (16 – ca. 30+) later dit jaar. Voor deze dag waren er 300 gedrukt om te bestuderen. Centraal in het boek staan.
Waarom: De basis van Adventistisch Jeugdwerk.
Hoe: Wat beweegt jongeren om een discipel van Jezus te worden en hoe kunnen we zorgen dat daadwerkelijke uitwerking heeft in de kerk en maatschappij. Hoe kunnen jongeren de missie van de kerk vorm geven.
Wat: Een op de praktijk gericht deel met ideeën voor jeugdavonden, -weekenden, gebedsweken etc. etc. waarbij opnieuw betrokkenheid bij hun leefomgeving veel aandacht krijgt.
Een handboek waar we ook in Nederland meer over zullen horen bij dagen voor jeugdleiders. De volgende is 17 november.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor een sfeerimpressie van dit congres met o.a. het Soweto-Gospel-Choir, de overdenkingen van David Asscherick, het verslag van de TED, de projecten voor de community etc. etc. zie http://new.livestream.com/impact2013/events/2191798

Delen:

Plaats een reactie