150  jaar geleden: 1863. Het jaar, waarin onze kerk in Amerika officieel werd opgericht. Het is ook 150 jaar geleden, dat in de Nederlandse koloniën in de West de slavernij officieel werd afgeschaft. Nederland was hiermee één van de laatste landen, die hiertoe overging.

Monument fotoOp 1 juli van dit jaar werd het herdenkingsjaar officieel geopend bij het Monument in het Oosterpark in Amsterdam in aanwezigheid van het koningspaar. De vice-premier sprak namens de regering spijt uit over deze donkere plek in de vaderlandse geschiedenis. Het herdenkingsjaar wordt officieel afgesloten in Middelburg. Ook hier staat een monument, wat herinnert aan de slavenhandel, waarmee de Zeeuwen goed goud hebben verdiend. De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) was de grootste op dit gebied.

In Middelburg vond op 30 juni in de protestantse Oostkerk, mede gebouwd met de winsten uit de handel een themadienst plaats, waarin aandacht werd besteed aan de start van het herdenkingsjaar. De dienst had als thema ‘Bevrijd op weg’. Aan de werkgroep, die de dienst voorbereidde, nam naast de predikant van de Oostkerk en vertegenwoordigers uit de Surinaamse gemeenschap ook Carel Betram van de Adventgemeente Zeeland deel. De werkgroep heeft een handreiking voor predikanten met een preekschets, gedichten, kinderverhalen en achtergrondinformatie samengesteld, welke beschikbaar is voor gebruik.

G-Project in Ooskerk Middelburg

Aan de dienst werd muzikaal medewerking verleend door de Adventgroep G-project o.l.v. Leo Davelaar uit de gemeente Rotterdam Internationaal. Met hun enthousiaste zang heeft deze groep veel indruk gemaakt.

Wilt u meer weten over dit project en de handreiking, dan kunt u contact opnemen met Carel betram: betram@zeelandnet.nl

Delen:

Plaats een reactie