Op zondag 7 juli was het zover: de tentoonstelling van de Dode Zeerollen in het Drents Museum werd voor het eerste getoond. Een groot aantal speciale genodigden mochten als eersten een blik op deze unieke manuscripten werpen. Voor de eerste keer is er een dergelijke collectie in Nederland te zien. Namens het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten was ds. Thijs de Reus naar Assen getogen om een eerste indruk op te doen. Hieronder zijn impressie.

Screen Shot 2013-07-14 at 11.02.00

Je verwachtingen zijn hooggespannen als je zo’n unieke kans krijgt om zo dicht bij huis een dergelijke tentoonstelling te bezoeken. De vraag die deze schrijver zich direct stelde was deze: is er ook één van die grote rollen van Jesaja aanwezig? Helaas, die is er niet. Een aantal van de topstukken, waaronder met name deze rollen, worden permanent tentoongesteld in Jeruzalem, in het zgn. ‘Shrine of the Book’ museum. Wat er wel is te zien is echter interessant genoeg. Zoals bijvoorbeeld het Apocryphon van Daniël en de Messiaanse Apocalyps. Die illustreren de joodse wortels van het vroege christendom in hun denken en spreken over de Messias. Maar ook fragmenten vanuit het joodse commentaar (een zgn. Targum) op het boek Job en ook de eerste verzen van het boek Genesis zijn er.

Het maakt ook wel de nodige indruk op je als bezoeker als je beseft dat Jezus en Paulus en andere figuren uit het Nieuwe Testament, deze teksten ook onder ogen kunnen hebben gehad. Zo oud zijn die teksten namelijk al. Voor de duidelijkheid: het is natuurlijk geen vaststaand gegeven dat zij deze teksten ook werkelijk hebben gezien.

Naast de teksten zijn er ook 400 objecten te zien uit plekken als Masada, En Gedi, Jeruzalem en uiteraard Qumran en de nabijgelegen grotten. Met behulp hiervan wordt de vondst van de Dode Zee rollen op een indringende wijze geplaatst in zijn historische verband. Er wordt uitgelegd hoe de geschiedenis in elkaar steekt in dit deel van de wereld. Daarbij zoomt men steeds meer in op de tijd van het Nieuwe Testament. Er worden bijvoorbeeld nogal wat voorwerpen getoond die samenhangen met het Romeinse tiende legioen, dat bestond uit 8.000 soldaten. Dat was het bezettende leger in die tijd. Zij zijn bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de verovering van Masada.

Op het hoogtepunt van het neerslaan van de joodse opstand rond het jaar 70 stonden de veroveraars nog heel wat meer troepen ter beschikking. In totaal waarschijnlijk zo’n 60.000 soldaten. Een stille getuige van het geweld dat werd gebruikt bij de bestorming van Jeruzalem is een simpele, bronzen munt, die duidelijke sporen van vuur vertoont. Nu dus ook te zien in Assen!

SCROLL3

In een aparte ruimte worden dan de originele manuscripten getoond, of althans de fragmenten die daarvan over zijn. Want je moet niet de illusie hebben dat je keurige, goed te lezen stukken tekst te zien krijgt. Het is duidelijk te merken dat alles zo’n 2000 jaar oud is. Je ziet gehavende fragmenten. Met het oog op de kwetsbaarheid van de documenten worden ze dan ook nog eens maar spaarzaam verlicht. Om ook maar iets te zien, moet je zelf een lampje aandoen. Dat blijft vervolgens ook niet lang branden!

Het vergt ook heel wat expertise en kennis om van deze vondst iets begrijpelijks te maken. Ook daaraan wordt aandacht gegeven. In een aparte ruimte wordt je als het ware meegenomen naar de werkruimte van de geleerden die zich met deze teksten bezighouden. Daar worden kopieën getoond van wat je net daarvoor als origineel hebt bekeken, maar dan met een wat betere verlichting. Er wordt verteld welke technieken er worden gebruikt bij het onderzoek naar de rollen en er worden vertalingen gegeven van de teksten die je hebt gezien en wat de betekenis is van deze teksten.

De tentoonstelling loopt van 9 juli t/m 5 januari 2014 en is te bezichtigen in het Drents Museum, Brink 1, Assen. Het ligt op 5 minuten lopen van Intercitystation van Assen en op ongeveer 10 minuten lopen van een (gratis) parkeerplaats. Voor meer informatie kunt u terecht op deze website: www.drentsmuseum.nl

Delen:

Plaats een reactie