Op deze zonnige sabbat kwam ik vanmorgen de Johanneskerk in Rotterdam binnenlopen. Onze adventgemeente Rotterdam International komt hier samen en ik vind het altijd fijn om hier te preken. En zo ook vanmorgen. Het begint goed.

609987_46864660

“Wilt u wat drinken, een kopje thee?” vraagt een zuster.

Terwijl ik in de keuken geniet van een ‘green tea’ raak ik aan de praat met enkele zusters en broeders. De vertaalster kan ik gelijk even het thema van de dienst meegeven (“believing, behaving, belonging” naar het boek van Richard Rice) en stel voor om de drie keer “B” misschien te vertalen met drie keer “G”:  “geloof, gedrag, gemeente-zijn.”  Even later tijdens de preek zie ik op de monitor voor mij (en op het grote scherm achter mij) de drie keer B en de drie keer G compleet vermeld. Waar een kopje thee al niet toe leidt… overigens zei ik de zuster die mij de thee aanbood dat ik dit een aardige service vind, waarop zij zei “we willen dat het goed gaat me de kerk, maar vergeten de mensen erin.”

Dát is nu de kracht van rentmeesterschap: Bijbels rentmeesterschap is niet alleen goed voor de kerk maar ook voor de mensen erin! Zo is het teruggeven van tienden aan God, niet alleen een zegen voor de kerk, maar ook voor de mensen die geven!

De blogs over rentmeesterschap zijn daarom geen ‘bedelbrieven’ maar reminders dat God de oplossing in handen heeft voor een florerende gemeente. Een kerk die voldoende middelen in huis heeft om haar missie uit te voeren. Een kerk waar mensen bijhoren, waar er echt naar elkaar wordt omgezien. Aan zo’n kerk wil ik bouwen. Als unievoorzitter zie ik mogelijkheden in die richting en ik ben blij met de tijd, talenten en tienden die velen aan de kerk geven. Soms zie ik gebrek, soms hapert het. En dan praten we erover dat we het beste met de kerk voor hebben. Zou het kunnen zijn dat we dan soms de mensen erin vergeten? Dat we onszelf soms tekort doen?

Als ik na de dienst vanmorgen de Johanneskerk verlaat, vraagt een broeder of ik weer eens terugkom en drukt hij mij op het hart dat ik de kerk het belang van tienden moet voorhouden. Een blog werd geboren…

Wim Altink is voorzitter van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten.

Delen:

Plaats een reactie