22 juni heeft de Nederlandse Adventkerk uitgekozen als “Rentmeesterschapsabbat”. Bijna alle preken zullen als thema rentmeesterschap hebben, en er zal een landelijke collecte zijn voor rentmeesterschap. In de komende weken zullen een aantal predikanten in een gastblog wat inspiratie over rentmeesterschap delen; vandaag ds. Henk Koning.

zilvervlootMijn ouders hebben mij in mijn kinderjaren spaarzin bijgebracht. Al jong bracht ik mijn spaarzame spaarcentjes naar een nabij gelegen spaarbank. Daar kreeg je als jeugdige spaarder extra rente (‘de zilvervloot’). Juist vandaag kreeg ik bericht van mijn huidige bank dat mijn toch al minimale rente op mijn spaarrekening nog iets minder gaat opleveren. Ik ben dus helemaal geen meester over mijn rente! Vreemd woord dus: rentmeesterschap. Hoe kan ik nu meester zijn over iets (rente) waarover ik geen controle heb?

Misschien is het daarom beter te spreken over rendement. Daarover heeft de Franse schrijver Antoine de Rivarol (1753 – 1801) een prachtige spreuk geschreven: “Ideeën zijn fondsen die slechts rente opbrengen in handen van iemand met talent.” Het rendement van goede ideeën of leuke initiatieven wordt dus bepaald door degene die ze gaat gebruiken. Datzelfde geldt overigens ook voor de gebruiker van bezittingen, onroerend goed of financiële middelen.

Omgekeerd is ook waar dat goede ideeën en waardevolle initiatieven kunnen stranden, doordat er onvoldoende financiële middelen zijn. Dat zien we in onze tijd van financiële crisis vaak genoeg gebeuren. In de kerk kom ik veel getalenteerde professionals en vrijwilligers tegen. Ook in gemeenten in Nederland zie ik talloze bruikbare en creatieve plannen. Wat zou het fantastisch zijn als al deze goede ideeën en plannen werkelijkheid zouden worden door een breed gedragen kerkgemeenschap. Waarin kerkleden en vrienden door tijdsinvestering, daadwerkelijke medewerking en adequate financiële ondersteuning bieden en meebouwen. Dan is het rendement het grootst en zijn we met elkaar goede en ruimhartige rentmeesters.

Henk Koning is predikant van Harderwijk en hoofdredacteur van Advent magazine.

Delen:

Plaats een reactie