© Jonathan M on sxc.huInmiddels doen er 47 mensen mee aan de preekcursus ‘Preken vanuit de grondtekst NT’ in Amsterdam, Eindhoven en Huis ter Heide. De afkorting ‘NT’ staat voor Nieuwe Testament, want we richten ons in eerste instantie op het Griekse deel van de Bijbel. Module I is begonnen met het uitpluizen van Handelingen 8:26-40, het verhaal over de kamerling uit Ethiopië. Mensen die dit verhaal al jarenlang kennen, hebben nieuwe en spannende informatie gevonden. Het verhaal kwam weer tot leven voor hen en kreeg opnieuw zijn oorspronkelijke kracht.

Sommigen vertellen mij dat ze de methode die ze geleerd hebben nu dagelijks toepassen. Wat is die methode? Via biblos.com leren de cursisten zoeken naar de verborgen betekenis van woorden. Het blijkt dat de vertaling niet altijd de kleurrijke mogelijkheden van de Griekse woorden laat zien. Door zelf de verschillende betekenissen van een woord te vergelijken krijgt iemand inzicht in de vele mogelijkheden om een tekst te begrijpen en te vertalen.

Naast het onderzoek naar de oorspronkelijke betekenis van de tekst, hebben de cursisten in deze module ook geleerd hoe je een preekidee moet ontwikkelen. Een preekidee geeft eigenlijk antwoord op de vraag waarover je gaat spreken en wat je daarover gaat zeggen. Bijvoorbeeld, een preek over Gideon op basis van Richteren 7 en 8 zou het volgende preekidee kunnen hebben, ‘De test van iemands karakter, is de manier waarop hij met problemen omgaat’. De basis vraag gaat van het preekidee gaat dan over de vraag hoe je iemands karakter kunt leren kennen. Het antwoord daarop is te kijken naar de manier waarop de persoon (in dit geval Gideon) met problemen omgaat.

We hebben Module I afgesloten met een kort preekje van 3 minuten. Zo’n 30 mensen in de drie cursusgroepen hebben daaraan meegedaan. Het heeft mij bijzonder verrast hoeveel goede sprekers daartussen zaten. Ik ben hoopvol voor de toekomst. Het blijkt dat veel adventisten een gave hebben om Gods woord met passie en kracht te verkondigen.

Delen:

Plaats een reactie