Als je voor de kerk werkt, dan weet je dat verhuizen “erbij hoort.” Niet perse steeds van huis, maar wel van werkplekken en werk. Ik wist dat deze dag eraan zat te komen, maar als het dan toch gebeurt, ben je er toch nog niet klaar voor.Tien dagen geleden nam ik, tijdens de kerstdienst, afscheid van mijn thuisgemeente: Huis ter Heide. Een aantal jeugdleden hadden een powerpointpresentatie gemaakt van al mijn “eersten.” Huis ter Heide was mijn eerste echte gemeente. Daar hield ik mijn eerste jeugdbijbelstudiemiddag, over de vruchten van de Geest. Daar sprak ik voor het eerst in een jeugddienst, over Jozef, zijn broers, en vergeving. Daar doopte ik ook voor het eerst, Sharmila en Saindhavi Kovindasamy. Daar werd ik tot predikant ingezegend.

Maar een aantal “eersten” zaten daar niet tussen. Sommige daarvan waren leuk: eerste trouwerij, eerste keer dat ik een ouderling inzegende, eerste keer dat ik een baby opdroeg. Anderen waren niet leuk, maar wel mooi of indrukwekkend: eerste begrafenis, eerste keer dat ik huwelijkscounseling gaf. Maar er was nog een derde categorie eersten. Deze waren niet leuk, ook niet mooi. Hoe ik ze moet noemen weet ik niet precies.

De eerste keer dat iemand tijdens mijn preek wegliep, de eerste keer dat iemand met mij wilde praten over “mijn rol als predikant.” Gek genoeg blijven deze me het beste bij. Dat zijn moeilijke momenten voor jezelf, maar ook mooie momenten om te groeien.

Eersten… Een ervaren collega, die al een tijd met emeritaat is, vertelde mij: “Als je voor het eerst in een gemeente komt mag de helft je wel, en de helft je niet. Als je na vijf jaar weggaat, en het is nog zo, dan heb je het goed gedaan.”

Ik weet niet of dat ook geldt voor secretarissen—ik zal het hem moeten vragen—maar ik ga als secretaris wel een hoop eersten tegemoet. Een aantal heb ik al gehad: eerste Algemeen Kerkbestuur, eerste Dagelijks Bestuur, eerst buitenlandse reis. Een aantal, ik weet nog niet welke, ga ik nog tegemoet. Maar één ding weet ik wel, net als alle dingen in het leven, zullen een aantal leuk zijn, een aantal mooi, en een aantal moeilijk zijn.

Delen:

Plaats een reactie