Veel mensen in Nederland kennen mij nog niet. De leden en bezoekers van Huis ter Heide, Vredenoord, Almere Sion, Almaarmere, en Amsterdam Zuid, de gemeentes waar ik predikant ben geweest kennen mij maar al te goed. Misschien ken je me alleen als de man die vaak spreekt op Friday Night for You, de vrijdagavond jeugddienst van Huis ter Heide; of als de predikant die de toogdag en districtsdagen vertaalde in het Engels; of misschien heb ik een keer gesproken in jouw gemeente. Maar veel mensen kennen mij niet. Laten we daar wat aan doen.

Ik ben Tom de Bruin. Ik kom uit Zuid-Afrika. Ik ben ondertussen al 33, en werk 5 jaar voor de kerk in Nederland. Ik heb informatica gestudeerd in Groningen, religiestudies in Amsterdam, bijbelwetenschappen op Newbold, en in de lente promoveer ik in Leiden.

Ik ben getrouwd, met Megen, zij komt uit Amerika. Dat heb ik haar ondertussen wel vergeven. Blijkt dat we vijf jaar getrouwd zijn… de tijd vliegt! Zoals het perfectionistische allochtonen betaamt, strijden Megen en ik met elkaar wie het best Nederlands kan.

Ik heb meer broers en zussen dan de meeste mensen kunnen onthouden. Ik maak altijd het grapje dat ik vijf moeders had toen ik opgroeide. Mensen lachen dan beleefd, maar het is helaas echt waar. Vier van mijn zussen zijn meer dan 10 jaar ouder dan mij, twee van mijn broers ook. Naast deze ouderen heb ik nog twee jongere zusjes.

Ik kan sommige dingen goed, en andere heel slecht. Waar ik het slechtste in ben is namen onthouden. Niet handig als predikant. Het is zo erg, dat ik soms mijn vrouw moet roepen met “Schatje!” Ik kan dan absoluut niet herinneren hoe ze heette. Dus als ik een keer jouw naam vergeet, wees genadig.

De komende tijd zal ik proberen te preken in gemeentes waar ik nooit ben geweest. Ik kijk nu al uit naar de honderden nieuwe mensen die ik zal ontmoeten, maar niet naar al die gênante momenten wanneer ik een naam weer eens niet weet.

Delen:

boek

Plaats een reactie