Eerder verschenen op: www.adventjeugdverbond.nl Groepsfoto op vliegveld Dortmund

Een groep van 22 jongeren en 6 begeleiders zijn op 22 juli in alle vroegte vertrokken naar Bulgarije. Onder de vlag van ADRA en AJV zullen ze de komende twee weken in de stad Kyustendil een kinderprogramma voor de Roma gemeenschap verzorgen. Onder de deelnemers werden op de luchthaven Dortmund 800 ballonnen, 600 pennen, 60 t-shirts, 150 frisbees, verschillende basket-, volley- en voetballen verdeeld. Tevens werd er een bijna 2 meter lange tas ingecheckt met volleybal-, voetbal- en basketbalnetten. Bijna alle het materiaal is gedoneerd door het bedrijfsleven.

De jongeren werden in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, verwelkomt door het lokale ADRA team met pizza’s. De zomer in Bulgarije is op dit moment één van de warmste met temperaturen tot ver over de 35 graden Celsius. Toch is de groep voortvarend aan de slag gegaan met het plannen van de verschillende activiteiten en het voorbereiden van de grote opening op maandag.

Roma kinderen

Een tweede project dat al enkele maanden voor de komst van deze groep was gestart, is het opknappen en uitbreiden van één van de woningen in de wijk van de Roma’s. Een gezin van 7 mensen, inclusief een kleine baby, leven op dit moment in een tweekamer-huis met een oppervlakte van krap 25 vierkante meter. In de afgelopen maanden zijn daar twee kamers, een badkamer en een gang aan toegevoegd. De bedoeling is dat in de komende twee weken het huis wordt afgeschilderd, betegeld en van de nodige sanitaire voorzieningen wordt voorzien. Hoewel de verbouwing een kleine vertraging heeft opgelopen zijn Louis van Leeuwen en Piet Koning zeer optimistisch over het slagen van dit project.

Roël Joseph en Roma kinderen

Na een eerste kennismaking met de vrijwilligers vanuit de Roma gemeenschap die de Nederlanders zullen ondersteunen in hun werk, mochten de vrijwilligers de school bezoeken waar ze de komende twee weken een groot deel van hun tijd zullen doorbrengen. Roël Joseph, één van de vrijwilligers, werd al vrij snel door een grote groep kinderen onderwezen in de verfijnde bulgaarse taal. Dit eerste contact met de kinderen maakte al een dusdanige indruk op de vrijwilligers dat Melvin Kok aangaf dat: “alleen deze avond al de hele reis de moeite waard maakte”.

Avondeten in het restaurant

Alya Veder, een lokale project manager van ADRA, benadrukte dat het kinderprogramma zal bijdragen aan de acceptatie van de Roma gemeenschap. “Het feit dat jullie als buitenlanders, interesse hebben in de Roma kinderen en voor hun een programma draaien betekent zoveel voor hun eigenwaarde en begrip voor andere culturen”, aldus Veder. Het project van de Nederlanders wordt met open armen ontvangen door de lokale bulgaarse Adventgemeenschap, waar als enige protestantse geloofsgemeenschap Bulgaren en Roma samen kerken.

Delen:

boek

Plaats een reactie