BLOG deze week door: Wim Altink,

De gevel en zijkant van het hoofdgebouw op landgoed ‘Oud Zandbergen’ staan in de steigers. De voegen en kozijnen krijgen een onderhoudsbeurt. Vanuit mijn werkkamer zwaai ik naar schilder en restaurateur. Steiger
Ons hoofdgebouw, met nadruk op “ons”, is het visitekaartje van de Adventkerk in Nederland. Een foto of mooie pentekening van Piet Sol van dit 17de eeuwse bouwwerk spreekt voor velen boekdelen. Herinnering aan de Mavo/Havo-opleiding, het theologisch seminarie, plus de gezinnenkampen en allerlei jeugdactiviteiten op het landgoed komen boven.

Sinds 1995 doet het hoofdgebouw dienst als uniekantoor. Erg prettig om hier te werken, maar eigenlijk is dit gebouw een te grote jas voor onze organisatie.

Kijkend naar de financiële situatie van de Nederlandse Unie, kan al snel de conclusie getrokken worden dat de inkomsten van tienden (ook al is daarin een lichte daling te bespeuren) bijna de hele kostenpost van het afgeslankte kerkelijke apparaat (traktementen predikanten, personeel, kerkelijke activiteiten) kan bestrijken.

Tienden mogen echter nooit en ten nimmer worden aangewend voor de kerkelijke gebouwen (terecht!). Het hoofdgebouw en het landgoed Oud Zandbergen te Huis ter Heide zullen zodanig moeten worden beheerd, dat de uitgaven voor onderhoud worden gedekt door de inkomsten daaruit.
En mogelijkheden van verkoop van enkele kerkelijke eigendommen zoals “Zonheuvel” of “Katimavik” , die meehielpen om in verbouw of onderhoud te voorzien, zijn zo langzamerhand wel uitgeput.

Het Algemeen Kerkbestuur heeft onlangs besloten (februari 2012) dat het hele gebouwendossier van de kerk zelfonderhoudend moet zijn. Kortom: de gebouwenafdeling van de unie moet zelf het geld genereren voor haar de uitgaven.

Welke gevolgen dat heeft voor het hoofdgebouw is op dit moment nog niet duidelijk. Op de ‘tekentafel’ ligt een ontwerp om een deel te verhuren. Bovendien kan het Vormingscentrum nog beter geëxploiteerd worden, met name door de week.

Het hoofdgebouw moet icoon van onze kerk blijven – en ik moet zeggen, het staat er in bijzondere goede staat bij – maar dat kan alleen als de unie de bakens zal verzetten over het gebruik van dit unieke pand.

Wim Altink,
Voorzitter NUC

counter statistics
.

Delen:

boek

Plaats een reactie