‘Internet brengt me dichter bij God’
door Peter Smetsers

Internet is ook wel een verzamelnaam om het wereldwijde netwerk van computers te beschrijven. Het woord internet betekent letterlijk: “netwerk der netwerken”.
balance the worldHet internet of the Net is een wereldomvattend netwerk van honderdduizenden aan elkaar gekoppelde computers en netwerken. De voorloper van internet was het ARPAnet. ARPAnet is een computernetwerk dat eind 1960 door het Amerikaanse ministerie van defensie werd opgericht om vier onderzoekscentra met elkaar te verbinden. Doelstelling was het maken van een computernetwerk dat een nucleaire oorlog zou kunnen doorstaan. Alle onderdelen van het netwerk moesten dan ook autonoom zijn.

Het eerste voorstel voor het oprichten van ARPAnet dateert uit 1962. In 1969 werden de eerste vier computers aan elkaar gekoppeld. In 1971 in totaal 23, 1977 111 en in 1983 ongeveer 4.000. Inmiddels heeft internet meer dan 220 miljoen hosts. Internet is gebaseerd op de TCP/IP- protocollen.

E-mail is het meest gebruikte faciliteit van internet. Daarnaast maakt Chat, twitter het mogelijk om rechtstreeks met andere gebruikers, middels korte berichten, te communiceren. Een ander belangrijk onderdeel van internet, het World Wide Web of WWW, is een immense bron van informatie.

Internetgigant Google heeft samen met het Israël Museum 5 van de meer dan 900 Dode Zeerollen online gezet. Het gaat onder andere om het boek Jesaja en de zogenaamde Tempelrol. De andere drie rollen zijn minder bekende oud-joodse geschriften.

De eeuwenoude teksten zijn te bekijken in hoge resolutie op een speciale website. Gebruikers kunnen in de teksten zoeken naar specifieke passages, die vervolgens in het Engels worden vertaald. Volgens de planning moeten alle rollen in 2016 online staan.

De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 ontdekt in de buurt van de Dode Zee. De rollen zijn rond de 2200 en 1950 jaar oud en werpen een uniek licht op de joodse cultuur zoals die bestond rondom het begin van onze jaartelling.

Internet verandert de geloofsbeleving in positieve zin. Dat vindt ruim de helft van de deelnemers aan de enquêtes op het Web. Zij vinden dat het wereldwijde web zorgt voor verdieping van hun geloof, waardoor zij ‘nader tot God’ komen.

Op onze website adventist.nl blijkt deze stijging ook. Er waren ruim 100.000 bezoekers meer dan in 2010. Daarmee is duidelijk geworden dat ondanks de bezuinigingen voor dit jaar wij als unie de communicatie via internet willen blijven koesteren en zoveel mogelijk in de behoeften van de gemeenten zullen voorzien.

Op deze wijze ‘brengt internet het broodnodige woord dichter bij de mensen en de mensen dichter bij God’

counter statistics
.

Delen:

boek

Plaats een reactie