Wat voor ‘n jaar wordt het?  Ja, bezuinigingen lees je overal. Ook de kerk zal keuzes moeten maken. De gevolgen van de crisis gaan onze deur niet voorbij. Het Algemeen Kerkbestuur (AK) kiest voor een bestendige en duurzame organisatie. Dat er plek blijft voor aankomende predikanten. We zijn dan ook blij met drie proponenten:  Guisele Berkel, Silbert Elisabeth en Enrico Karg.

En er zijn al weer vijf theologische studenten die in de afrondende fase van hun studie zijn. We zullen hen nodig hebben, want de komende vijf jaar gaan er ook weer vijf predikanten met emeritaat.  Op zondag 22 januari a.s. zal het AK de begroting van 2012 afstemmen. Dan is er meer duidelijk en kan er over gecommuniceerd worden.

2012 wordt ook het jaar van de sport. Veel takken van sport hebben hun EK dit jaar, waaronder Voetbal in Polen/Oekraïne.  Naast de trits Roland Garros, Wimbledon, Tour de France, hebben we als extraatje de Olympische Spelen in London in augustus. Engelsen verhuren al hun voortuin als parkeer plaats.

2012 wordt ook het jaar van de verkiezingen. Op 6 november gaan de Amerikanen naar de stembus om hun president voor de komende vier te kiezen. En wel van een geheel andere orde: wij hebben hier ons Unie congres op 28 oktober en 4 november  voor de verkiezing van een nieuw AK.

Er wordt wel eens gezegd dat een jaar waarin de verkiezingen worden gehouden, in sommige opzichten een verloren jaar is. Beleid is geschreven en wordt uitgevoerd – nieuw beleid wordt pas geïnitieerd na de verkiezingen. Ik zal dit soort reflexen niet ontkennen, maar ik denk dat we het ons niet kunnen veroorloven om achter over te gaan leunen. Laat me een paar redenen noemen:

– Als de ombuigingen zijn afgestemd en worden doorgevoerd, dan is het hard nodig dat we met elkaar ons bewust gaan bezig houden met de inkomsten van de kerk. Uit ons onderzoek is gebleken dat de belangrijkste reden voor geefpatroon, de ‘belonging’ is. Een duidelijke meerderheid van de ondervraagden geeft dat aan. Dat betekent dat we het bestaande beleid van de unie over gemeenschapszin als topprioriteit met nog meer enthousiasme zullen moeten uitstralen.

– De activiteiten van de kerk van vrouwenweekend tot toerustingfestival gaan gewoon door. Een openingskamp, een preekcursus. De bouw aan het Koninkrijk van God ligt niet stil. Ook in 2012 worden weer nieuwe leden gedoopt. Maar in 2012 zullen ook leden overwegen om hun heil elders te zoeken, en de kerk willen verlaten. We zullen met elkaar moeten blijven zoeken naar wegen zodat de kwaliteit van de kerk gewaarborgd wordt. Zodat door goede diensten en goed dienstbetoon de kans juist klein wordt dat er geloofsvrienden zouden willen vertrekken.

2012: jaar van ombuigingen, sport en verkiezingen. Maar bovenal is het Gods jaar, de toekomst behoort aan Hem.  Daarom is het Nieuwjaarslied van Dietrich Bonhoeffer opnieuw actueel:

Door goede machten trouw en stil omgeven,
behoed, getroost, zo wonderlijk en klaar,
zo wil ik graag met u, mijn liefsten, leven,
en met u ingaan in het nieuwe jaar.

P.S.  u kunt de video opname van mijn andere nieuwjaarsboodschap (hier op site) gebruiken tijdens de tussendienst in de kerk.

Delen:

boek

Plaats een reactie